Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au început şi ofensiva diplomatică. Sâmbătă au propus în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care conține toate aspectele problemei Siria.
Nu a fost stabilită data la care proiectul va fi supus la vot, dar negocierile pe text vor începe luni.
Documentul face referire, pentru prima oară în cei șapte ani de război care au distrus Siria, la folosirea armele chimice (de către regimul lui Bashar al-Assad), la problemele umanitare și la aspectele politice ale conflictului.
Potrivit unor informații, proiectul a fost redactat de Franța și prevede un mecanism pentru pedepsirea Siriei, în cazul în care mai foloseşte arme chimice. De asemenea, el pune din nou problema unor negocieri politice între toate părţile implicate în război.
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sâmbătă că, după ce forţele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de Est, de lângă Damasc, o nouă criză umanitară s-ar putea produce în Idlib.
Oraşul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu acelaşi nume, ar putea fi ţinta următoarei ofensive a armatei guvernamentale siriene.
Regiunea Idlib are cea mai mare populaţie dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenţii sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.
Reamintim că, sâmbătă, Consiliul a respins proiectul de rezoluţie prin care Rusia condamnarea SUA, Franței și Marii Britanii pentru loviturile aeriene asupra unor ţinte din Siria.
În favoarea rezoluţiei au votat doar Rusia, China şi Bolivia. Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă, scrie The Guardian. Scorul demonstrează izolarea Rusiei pe scena internațională, în ceea ce privește subiectul Siria.
Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nou voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate – SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.
Reuniunea de urgență de sâmbătă a Consiliului de Securitate al ONU a avut loc la cererea Rusiei,care a propus condamnarea ‘”agresiunii împotriva Republicii Arabe Siriene de către SUA şi aliaţii lor cu încălcarea dreptului internaţional şi a Cartei ONU”.