14 iulie, 2022

Negocierile de la Istanbul privind reluarea exportului cerealelor ucrainene, blocat de Rusia pe Marea Neagră, au înregistrat progrese, potrivit reprezentanților Ucrainei, ONU și ai Turciei. Discuțiile dintre ruși și ucraineni sunt mediate de Turcia și ONU, care este implicată și ca urmare a riscului de foamete cu care se confruntă milioane de oameni, din cauza stopării exporturilor ucrainene.

Turcia ar urma să vegheze asupra siguranței transporturilor în tranzit, iar părțile rusă și ucraineană vor verifica în comun încărcarea cerealelor în porturi, potrivit ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, citat de Reuters.

Oificialul turc a declarat chiar că un acord va fi semnat săptămâna viitoare, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general ONU, Antonio Guterres, au fost mai rezervați.


„Am făcut un pas înainte critic. (…) Încă avem nevoie de multă bunăvoință și de angajamente din partea tuturor părților”, a declarat Antonio Guterres în New York.

„Delegația ucraineană mi-a raportat că există progrese. În zilele următoare vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU”, a spus Volodimir Zelenski, miercuri noaptea târziu.

Chestiunile în discuție

Turcia și Ucraina au spus că va fi înființat un centru comun de coordonare cu ONU și Rusia. Acesta va avea sarcina de a efectua „monitorizarea generală și coordonarea navigației sigure în Marea Neagră”, a declarat șeful de stat major ucrainean Andriy Yermak.

(Citește și:Ucraina, Rusia și Turcia negociază reluarea exportului de cereale prin Marea Neagră”)

Rusia insistă să controleze și să inspecteze vasele cu cereale pentru a exclude contrabanda de arme, dar și ca navele ucrainene să  ghideze navele de cereale prin apele portuare minate, potrivit unor declarații de dinaintea anunțului privind progresele negocierilor.


Planul este, însă, ca Turcia, susținută de ONU, să inspecteze navele pentru a înlătura temerile Rusiei cu privire la contrabanda cu arme.

Rușii ar fi de acord cu o încetare a focului în timpul transporturilor.

În afară de exportul de cereale, Rusia este  și un mare exportator de îngrășăminte, iar Ucraina un producător important de porumb și ulei de floarea soarelui.

Un acord privind exporturile ucrainene este considerat vital pentru securitatea alimentară a lumii, dar mai ales a țărilor în curs de dezvoltare, ca și pentru stabilizarea piețelor.

Secretarul general al ONU a avertizat, însă, că încă mai este „un drum lung” până la discuții privind sfârșitul războiului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: