12 decembrie, 2024

OMV a anunțat miercuri seara rezilierea contractului său de furnizare de gaze naturale pe termen lung cu Gazprom Export, din cauza multiplelor încălcări, compania rusă, ale obligațiilor contractuale. Rezilierea contractului, ce avea termen de derulare până în 2040, are efect imediat.

Din 16 noiembrie 2024, Gazprom export a oprit livrările de gaze către OMV. Anterior, OMV primea aproximativ 7.400 MWh pe oră, corespunzând la aproximativ 5 TWh pe lună, la granița cu Austria-Slovacia.

„Este prioritatea cheie a OMV să fim întotdeauna un furnizor de încredere pentru clienții noștri pe orice piețe și țări în care operam. Fiind pe deplin conștienți de această responsabilitate profundă, am implementat în mod continuu strategia noastră de diversificare. pentru surse de alimentare cu gaze și capacități suplimentare de conducte. Datorită eforturilor de succes ale echipei noastre taskforce pe gaz în ultimii trei ani, OMV este foarte bine poziționată pentru a se baza pe portofoliul nostru diversificat de surse alternative de gaze, asigurând securitatea aprovizionării pentru clienții noștri”, a declarat Alfred Stern, președintele Comitetului Executiv și CEO.

OMV anunță că nu există probleme de aprovizionare


Expunerea potențială la risc a OMV Gas Marketing & Trading (OGMT) este redusă semnificativ prin rezilierea contractului de furnizare austriac cu Gazprom Export. Volumele de furnizare ale contractului cu un potențial de marjă de un milion de euro pe an au fost pe deplin diversificate cu surse alternative de gaze în ultimii trei ani.

Ca parte a strategiei de diversificare continuă a OMV, portofoliul său de gaze cuprinde mai multe surse de aprovizionare din propria producție de gaze din Norvegia și Austria, producători terți de gaze, precum și volume suplimentare de GNL pe termen lung.

Stocarea de gaze a OMV în Austria este în prezent la aproximativ 85 la sută. OMV este în măsură să își îndeplinească toate contractele clienților din surse alternative de gaze, a explicat compania.

Un contract controversat

Contractul dintre OMV şi Gazprom, semnat în 2006, a fost iniţial salutat de politicieni însă ulterior a intrat în vizorul criticilor din cauza termenilor şi condiţiilor incluse. În mod public, pe lângă durata contractului până în 2040, se ştie doar că cele două părţi au convenit o clauză de tip „Take-or-pay”, conform căreia OMV trebuie să plătească pentru gazele livrate de Gazprom chiar dacă nu are nevoie de aceste cantităţi de gaze.


Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 şi are o forţă de muncă de aproximativ 20.600 de angajaţi la nivel mondial. Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom.

(Citește și: Bulgaria va opri tranzitul rusesc de gaze dacă Gazprom nu găsește în 9 zile o soluție de plată)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: