22 martie, 2021

OMV Petrom (SNP) estimează că în acest an va obţine un profit net de 1,824 miliarde de lei, mai mare cu 32% față de cel înregistrat anul trecut, ca urmare a scumpirii petrolului și a vânzărilor cu 3%.

Veniturile din vânzări totale vor ajunge la 15,875 miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de anul anterior, dar cantitatea de gaze naturale vândute ar urma să scadă cu 26,5%, până la 41,9 TWh.

„Veniturile din vânzări vor fi aproximativ la nivelul actual din 2020 ca urmare a creşterii preţurilor mărfurilor şi a volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere, efect parţial redus ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturale”, spune o prezentare a Companiei pentru acționarii săi.

Datele „îmbunătățirii mediului de piață”


Compania se așteaptă ca „rezultatul din exploatare în 2021 să beneficieze de pe urma îmbunătăţirii mediului de piaţă, de creşterea cererii pentru energie electrică şi produse petroliere şi de continuarea programelor de optimizare a costurilor”.

Producţia de hidrocarburi bugetată este de 45,8 milioane barili echivalent petrol (bep), iar vânzările de produse rafinate sunt estimate la 4,7 milioane tone, în plus cu 3,6% față de 2020.

Producția netă de energie urmează să crească cu 18,7% comparativ cu 2020, ca urmare a imbunătățirii condițiilor de piață.


Producţia zilnică de hidrocarburi este estimată să se situeze la 125,6 kboe/d, în scădere cu 9% comparativ cu 2020. Această scădere reflectă, în principal, declinul natural şi vânzarea de zăcăminte.

Anul trecut, indicatorii OMV Petrom (SNP) s-au prăbușit ca urmare a crizei coronavirus

(Citiți și: „Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 64% în 2020, până la 1,29 mld. lei”)

„În acelaşi timp, ne aşteptăm ca cererea de energie electrică sa fie peste nivelul din 2020. (…) Producţia netă de energie se aşteaptă să crească cu 18,7% comparativ cu 2020, ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de piaţă”, spune prezentarea  OMV Petrom.

Investiţiile incluse în bugetul propus pentru anul 2021 sunt în valoare de 3,319 milioane de lei, în plus cu 3,5% faţă de investiţiile de anul trecut, respectiv 3,206 milioane de lei.

Bugetul a fost realizat pe următoarele baze:

  • Un preț mediu al țițeiului Brent de 50 USD/bep;
  • Marje de rafinare peste valoarea de 4 USD/baril;
  • Prețul gazului sub nivelul celui din 2020.

Bugetul SNP propus pentru acest an va fi supus spre aprobare în Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 27 aprilie 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: