OMS își modifica recomandările pentru tratamentul Covid-19 ca urmare a rezultatelor obținute prin tratarea cu dexametazona a pacienților infectați cu noul coronavirus aflați în stare gravă.
Medicamentul este folosit ca antiinflamator încă din anii ’60, iar studiul efectuat recent de Universitatea Oxford arată că tratamentul a redus cu o treime mortalitatea în rândul persoanele puse pe ventilatoare și cu o cincime la pacienții care primeau oxigen suplimentar.
„Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen sau ventilator”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a mai spus șeful OMS.
Dexametazona este un medicament ieftin și foarte accesibil, scrie BBC News, și face parte din seria celor testate la nivel mondial în terapia împotriva Covid-19.
Rezultatele testelor:
- 19 din 20 de pacienți infectați cu noul coronavirus s-au făcut bine fără să fie spitalizați
- dintre bolnavii spitalizați, majoritatea s-au vindecat
- în cazul pacienților pe ventilator, riscul decesului este redus de la 40% la 28%
- în cazul celor care au nevoie de oxigen, riscul este diminuat la 20%, de la 25%
- nu îi ajută pe pacienții cu simptome slabe sau medii, acre nu au nevoie de ajutor pentru a respira
„Este singurul medicament care a arătat că reduce mortalitatea – și o reduce semnficativ. Este o descoperire majoră,” a declarat pentru BBC profesorul Peter Horby, fondatorul Epidemic disease Research Group Oxford (ERGO).
Tratamentul durează 10 zile, costă 5 lire sterline pentru un pacient și este disponibil în toată lumea.
Studiul clinic a cuprins 6.000 de pacienți cu Covid-19 internați în spital: 2.000 au fost tratați cu dexametazonă, ceilalți 4.000, nu. Diferențele au fost clare, beneficiile dexametazonei, evidente, a explicat profesorul Peter Horby.