1 aprilie, 2021

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia comerţului mondial anul acesta, dar a avertizat că perspectivele sunt umbrite de riscurile evoluției campaniei de vaccinare şi de eventualitatea apariției unor tulpini de virus rezistente la vaccinuri.

OMC spune că, anul acesta, comerțul internaţional ar urma să înregistreze o creştere de 8%, după un declin de 5,3% în 2020. În octombrie, OMC estimase un avans de 7,2% în 2021 şi o scădere de 9,2% în 2020. Pentru 2022 este așteptată o expansiune de 4%, potrivit datelor citate de Reuters.


Comerțul internațional a cescut deja, pentru a opta lună consecutiv în ianuarie, cu un ritm lunar de 2,6%, potrivit datelor Departamentul  de  analiză  a  politicii  economice  din  Olanda  (CPB), citate de un raport al Băncii Transilvania (TLV).

Exporturile  totale s-au  majorat  cu  7,6%  an/an în  ianuarie.

Exporturile țărilor dezvoltate și cele ale statelor emergente și în dezvoltare au urcat cu 2,4% an/an, respectiv cu 18,6% an/an.

Pericolul distribuției globale inegale a vaccinurilor


Deși vaccinurile au dat lumii şansa stopării pandemiei și a relansării economice, „această oportunitate ar putea fi risipită, dacă un număr mare de ţări şi de persoane nu au acces egal la vaccinuri” a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, director general al OMC.

OMC spune că riscurile la care este supus comerțul global sunt în scădere clară pe termen scurt și sunt legate în principal de pandemie.

Campania de vaccinare şi ridicarea mai rapidă a restricţiilor ar putea, totuși, adăuga alte 2,5 puncte procentuale la volumul schimburilor comerciale internaționale, apreciază OMC.

Pericolul creșterii datoriilor

Şeful OMC a adăugat că există deja diferențe ale exporturilor în diferite regiuni ale lumii: expoorturile Asiei în 2021 ar putea fi mai mari cu 10% faţă de nivelul din 2019, dar livrările din Africa şi Orientul Mijlociu ar putea fi mai mici.

(Citiți și: „Miniștrii comerțului din G7 – poziție comună împotriva subvențiilor industriale cu care China distorsionează piața”)

În plus, pe termen mediu-lung, datoria publică și deficitele ar putea afecta, de asemenea, creșterea economică și comerțul, mai ales în țările în curs de dezvoltare foarte îndatorate.

Declinul de anul trecut al creșterii comerțului a fost mult mai puțin sumbru decât se prevăzuse anterior. Îmbunătățirea de la sfârșitul anului 2020 a fost parțial determinată de anunțarea de noi vaccinuri la sfârșitul lunii noiembrie, respectiv de creșterea încrederii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: