13 noiembrie, 2012

Circa 400 de salariaţi de la Oltchim, din totalul de 2.600, au protestat și marți la clădirea administrativă a combinatului vâlcean pentru a-și primi salariile pe septembrie şi octombrie.

Protestatarii au susținut că Guvernul și-a încălcat promisiunile și au cerut ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea să le explice motivele.

Liderul Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, a susținut că Ministerul Economiei nu a alocat 40 de milioane de euro pentru capitalul de lucru şi pentru restanţele salariale pentru lunile septembrie şi octombrie.


„Oamenii protestează în faţa pavilionului administrativ şi spun că manifestarea de nemulţumire va continua dacă nu li se va da un răspuns concret. Sunt 400 de salariaţi supăraţi de faptul că Guvernul nu şi-a onorat niciuna dintre promisiunile făcute în ceea ce priveşte alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesară pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariaţii nu şi-au primit salariile în ultimele două luni, septembrie şi octombrie, starea de spirit nu este bună, iar câţiva dintre ei sunt în greva foamei. Ieri (n.r. – luni) au intrat şase în greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renunţat din cauza problemelor medicale”, a spus Cernev, citat de Mediafax.

Directorul Oltchim, Mihai Bălan, a discutat cu protestatarii, după ce luni, când tot 400 de salariați au manifestat la Oltchim, veniseră să discute cu protestatarii preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, prefectul Mircea Nadolu şi senatorul social-democrat Laurenţiu Coca, care, însă au fost huiduiţi de salariaţi.

Prezent la Bruxelles, pentru reuniunea șefilor de guverne din statele net beneficiare de fonduri europene ”Prietenii coeziunii”, premierul Victor Ponta a avertizat că protestele de la Oltchim ar putea respinge eventualii investitori care ar fi interesați să preia combinatul.

„Mesajul meu pentru angajaţii Oltchim este că restructurăm compania, o curăţăm de căpuşe, asigurăm repornirea şi continuăm discuţiile, chiar în zilele următoare, cu investitorii strategici. Cu cât vor ieşi mai mult în acţiuni violente, cu atât îi speriem mai mult pe cei care vor să investească, inclusiv băncile. Dacă ei îi gonesc pe toţi ajungem la ce este mai rău. Dacă cei care îi atâţă, Roibu şi oamenii lui Boureanu şi Videanu, îi pun să iasă în faţa combinatului, o să-i speriem cu cei cu bani”, a spus Ponta.

Primarul de la Vâlcea: Rușii de la TISE vor managementul Oltchimului


Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a susținut are informaţii cu privire la intenţii ale ruşilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim Pitești şi implicit a se implica în managementul de la Oltchim.

Informația privind interesul TISE pentru Oltchim fiusese însă publicată de presa centrală înainte de anunțul primarului liberal.

„Ştiu sigur faptul că ruşii de la TISE sunt interesaţi de preluarea rafinăriei piteştene cea care lucrează în sistem integrat cu OLTCHIM. O reuşită a acestei preluări ar garanta evident nu doar supravieţuirea combinatului nostru şi reluarea creşterii economice în zonă. Din informaţiile mele discuţiile între Guvernul Ponta şi ruşii de la TISE sunt destul de avansate şi se aşteaptă rezultate pozitive. Este singura şansă în acest moment pentru OLTCHIM să iasă din acest marasm economic şi implicit pentru municipiul Râmnicu Vâlcea să evite o catastrofă socială”, a precizat Frâncu, potrivit Agerpres, citată de capital.ro.

Protestele angajaţilor de la Oltchim au început la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro.

Angajații cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei.

Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producția.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că atunci funcționa 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică aproximativ 800 de muncitori lucrau, dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile următoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

în 30 octombrie, Guvernul a decis ca plata unor ajutoare de urgenţă pentru angajații Oltchim, într-o singură tranşă, în luna decembrie, invocând timpul insuficient pentru realizarea procedurilor administrative care să permită încă de atunci plata unei prime tranșe.

Executivul decisese să acorde ajutoare sociale pentru 522 de angajaţi Oltchim al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: