8 noiembrie, 2011

Premierul italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat după adoptarea de catre parlament a măsurilor bugetare şi reformelor economice promise Uniunii Europene, pentru a evita contagiunea crizei euro, a anunţat marţi Preşedinţia Republicii.

După adoptarea de măsuri, „preşedintele Consiliului îşi va preda mandatul şefului statului care va organiza consultări” obişnuite cu partidele majorităţii şi cu opoziţia în vederea formării unui nou guvern, potrivit unui comunicat al Palatului Quirinale, sediul preşedinţiei, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Berlusconi a explicat marţi seară că a decis sa demisioneze odată adoptate măsurile economice promise UE, deoarece ‘cel mai important lucru este de a face bine pentru ţară’, transmite AFP.


‘Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, pentru ca pieţele să nu creadă că Italia n-ar fi capabilă sau nu are intenţia să aprobe aceste măsuri pe care le-a cerut Europa’, a declarat Berlusconi, într-un apel telefonic la unul dintre canalele sale de televiziune, Canale 5.

Berlusconi a considerat necesar ‘să demonstreze contrariul, că noi suntem serioşi şi că acesta este primul lucru care ar trebui să ne preocupe’. ‘Apoi, mai sunt alte lucruri cum ar fi cine conduce sau nu guvernul’, a adăugat el.

‘Suntem într-un context dificil în ceea ce priveşte pieţele. Europa ne-a cerut măsuri care ar trebuie să ne susţină economia şi ni le-a cerut cu multă insistenţă’, a reamintit el, estimând că ele trebuie ‘aprobate’.

Berlusconi a subliniat că în prezent ‘parlamentul este paralizat odată cu dezertarea a şapte membri ai majorităţii noastre’. El a recunoscut că trebuie să ‘ia act’ de faptul că ‘guvernul nu mai are majoritatea pe care el a crezut că o are’.


Guvernul lui Silvio Berlusconi a câştigat, marţi, în Camera Deputaţilor votul pentru bilanţul pe 2010, dar rezultatul acestuia are şi un revers pentru executivul de la Roma.

Bilanţul a trecut – votul fiind considerat unul crucial – dar numai pentru că opoziţia s-a abţinut. numărătoarea a arătat 308 voturi, cu mult sub cele 316 (din cele 630 de mandate de deputat) care-i asigurau premierului majoritatea absolută pentru a-şi impune politica.

Situaţia e de natură să sporească presiunea asupra lui Berlusconi, căruia opoziţia i-a cerut demisia.

Dar nu doar opoziţia. Chiar înaintea votului de marţi, Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, a declarat presei că i-a cerut lui Berlusconi “să facă pasul înapoi”, şi că Liga nordului îl va susţine pentru poziţia de premier pe Angelino Alfano.

Alfano a fost ministru al Justiţiei în cabinetul Berlusconi şi este secretar general al partidului Poporul Libertăţii, al lui Berlusconi.

Controversele politice vin într-un moment nefast pentru Italia. Ţara a fost pusă, la recent încheiatul summit G20, sub supravegherea FMI, iar guvernul trebuie să implementeze o politică de austeritate foarte strictă.

Berlusconi, în vârsdtă de 75 de ani, deține actualul mandat de președinte al Consiliului de Miniștri al Italiei din 8 mai 2008.

El a mai gondus Guvernul Italiei în două rânduri: 2001-2006 și 1994-1995.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: