Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, într-o declarație de presă făcută la Guvern, că, în ciuda opoziției Austriei, România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI.
Potrivit ordinii de zi, decizia care vizează România și Bulgaria se află la primul punct al activităților non-legislative ale Consiliului JAI:
Decizia privind aderarea Românie la Schengen poate fi luată doar cu unanimitatea statelor membre. Austria continuă să se opună aderării României și Bulgariei la Schengen, cu argumentul că 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în acest an în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state.
Premierul spune că ”nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment” pentru un vot negativ pentru România din moment ce datele Frontex contrazic argumentele Austriei.
Argumentele premierului
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat:
”Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România. La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei.
Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.
Datele, inclusiv de la instituții europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.
Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.
Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur, după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.
Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celelalte state membre împărătșesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.
Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie.
Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare o decizie pentru România.”
***