Sistemele de sănătate din Europa se confruntă cu disfuncţionalităţi de durată ce generează risipirea a aproape 20% din cheltuielile cu sănătatea, a declarat pentru Euractiv un înalt oficial al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
„Problema nu sunt persoanele fizice, este sistemul care nu-i ajută nici pe pacienţi, şi nici pe cei care trebuie să plătească pentru finanţarea sistemelor de sănătate“, a spus Mark Pearson, vicedirector pentru forţa de muncă şi afaceri sociale la OCDE.
Risipirea banilor, a explicat oficialul OCDE, nu înseamnă cheltuirea pe lucruri ce putea fi făcute mai bine, ci pe lucruri ce nu fac bine deloc sau chiar le dăunează oamenilor. Astfel se ajunge ca 10% din toate cheltuielile unui spital se fie direcționați spre corectarea erorilor făcute de medici în tratarea oamenilor.
De asemenea, a mai enumerat Mark Pearson, trebuie luate în calcul și cheltuielile legate de rezistența la antimicrobiene, din cauza antibioticelor folosite în exces.
Pe de altă parte, risipirea banilor înseamnă și cumpărarea de medicamente scumpe, deși sunt disponibile generice.
Una dintre marile probleme ale sistemelor de sănătate este că fondurile se duc, în continuare, preponderent spre îngrijirea curativă, nu spre prevenție, a mai spus Mark Pearson în interviul acordat Euractiv.