Fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză Ion Ghizdeanu este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat de fals intelectual în formă continuată, a anunțat oficial Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.
Procurorii îl acuză că el ar fi falsificat peste 1.000 de procese-verbale necesare primăriilor pentru a obține finanțări prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.
În acest dosar s-au efectuat joi percheziții la 17 primării din mai multe județe, fiind ridicate documente legate de proiectele derulate de administrațiile locale cu fonduri alocate prin FNDI.
Fondul Național de Dezvoltare și Investiții
Fondul Național de Dezvoltare și Investiții a fost înființat prin OUG 114 / 2018, cunoscută ca ”ordonanța lăcomiei”, și finanțează proiecte al administrațiilor locale prin împrumuturi de la Trezoreria Statului.
Bugetul Fondului pe următorii 20 de ani urma să fie de 10 miliarde de euro pentru 20 de ani.
Conform procedurii, primăriile trimit proiecte, CNSP le analizează, iar preşedintele instituţiei ce ar trebui să se ocupe de strategiile de dezvoltare ale României le aprobă.
Președintele CNSP are puterea de a decide care proiecte ale primăriilor, altor unități administrativ terioriale și, în anumite condiții, ale universităților, pot primi granturi, dar și împrumuturi FNDI.
Superministerul de la Prognoză
Ion Ghizdeanu a fost demis din poziția de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), la numai două zile după învestirea Guvernului Ludovic Orban.
CNSP, instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG) și în coordonarea primului ministru, realizează proiecția celor mai importanți indicatori folosiți în realizarea de politici publice. Pe baza prognozelor acestei instituții este redactat, spre exemplu, proiectul de buget.
În ultimii ani, CNSP s-a bucurat de o sporire a atribuțiilor, ajungând chiar să aibă pe mână Fondul Național de Dezvoltare și Investiții, din care urmau să fie realizate proiecte în valoare de zece miliarde de lei.
CNSP se ocupă și de programul guvernamental “gROwth – Investim în copii, investim în viitor”, de Programul “Dezvoltarea stațiunilor balneare”, precum și de strategiile de implementare a proiectelor public-privat.