7 decembrie, 2024

Forțele rebele din Siria au capturat cea mai mare parte a regiunii Deraa – locul de naștere al revoltei din 2011 împotriva președintelui Bashar al-Assad, transmite BBC.

Un observator de război din Marea Britanie afirmă că „facțiunile locale” au reușit să preia controlul asupra multor site-uri militare de acolo în urma „bătăliilor violente” cu forțele guvernamentale.

Potrivit agenției de presă Reuters, surse rebele spun că au ajuns la un acord ca armata să se retragă și ca oficialii militari să aibă trecere în siguranță spre capitala, Damasc – la aproximativ 100 km distanță.


BBC nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte, care vin în timp ce rebelii conduși de islamiști din nordul Siriei pretindeau că au ajuns la periferia orașului Homs.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului anunța vineri că rebelii mai mult de 90% din regiunea Deraa și că doar zona Sanamayn era încă în mâinile guvernului.

Iordania și-a închis granița cu Siria

Orașul Deraa are o importanță atât strategică, cât și simbolică. Este o capitală de provincie și se află aproape de principalele puncte de trecere de la granița cu Iordania, fiind totodată locul unde au izbucnit protestele pro-democrație în 2011 – declanșând războiul civil în curs de desfășurare al țării, în care au fost uciși peste jumătate de milion de oameni.

Ministrul de Interne al Iordaniei a declarat că țara și-a închis granița ca „ca urmare a condițiilor de securitate înconjurătoare din sudul Siriei”.


Între timp, oficialii guvernamentali din orașul Suweida – la aproximativ 50 km est de Deraa – ar fi fugit din oraș în urma ciocnirilor dintre forțele de securitate și milițiile din secta minoritară druză, care este predominantă în regiune.

Ryan Marouf, un activist și editor al site-ului de știri Suwayda 24, a declarat pentru Reuters că „oamenii văd ceea ce se întâmplă ca o eliberare a Siriei și o șansă de a doborî regimul”.

În altă parte, forțele conduse de kurzi spun că au ocupat orașul Deir Ezzor, principalul punct de sprijin al guvernului în vastul deșert din estul țării.

A trecut puțin peste o săptămână de când rebelii din nord și-au lansat ofensiva fulgerătoare – cea mai mare împotriva guvernului sirian din ultimii ani, care a scos la iveală slăbiciunea armatei țării.

Se crede că cel puțin 370.000 de persoane au fost strămutate până acum în urma ofensivei rebelilor, potrivit ONU, care a spus că luptele „înrăutățesc, de asemenea, o situație deja îngrozitoare pentru civilii din nordul țării”.

Unii civili sunt prinși în zonele din prima linie, incapabili să ajungă în locuri mai sigure.

OSDO spune că peste 820 de oameni, inclusiv 111 civili, au fost uciși în toată țara de când rebelii conduși de islamiști și-au început ofensiva săptămâna trecută.

Ei au pus mâna pe Hama, la nord de Homs, joi – o a doua lovitură majoră pentru președintele Assad, care a pierdut controlul asupra Alepului săptămâna trecută.

(Citește și: ”Rusia, Iran şi Turcia colaborează pentru ”stabilizarea” situației din Siria”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: