Dacă va părăsi Uniunea Europeană, Marea Britanie va rămâne „în coada plutonului” în materie de relații comerciale cu SUA, a atras vineri atenția, la Londra, președintele american Barack Obama. Declaraţia sa este catalogată de presa străină drept una dintre cele mai puternice intervenţii SUA în politica internă a unei democraţii vest-europene.
Sâmbătă, preşedintele american a reluat îndemnul adresat cetăţenilor care la referendumul din iunie îşi vor exprima preferinţa cu privire la apartenenţa Regatului la UE. La o întrevedere cu 550 de tineri britanici, consideraţi de sociologi mai înclinaţi să voteze în favoarea Uniunii, preşedintele SUA i-a „implorat” să nu răspundă apelurilor la izolare şi xenofobie , potrivit Reuters.
Preşedintele american susţin că SUA se concentrează în prezent pe încheierea unui acord comercial cu UE, iar dacă Marea Britanie va alege să părăsească blocul ar putea avea de aşteptat, făcând aluzie la declaraţia taberei de sprijină ieşirea UK din UE, care a argumentat că Marea Britanie poate oricând să semneze acorduri bilaterale pentru a sprijini comerţul.
„Unii cred, poate, că va exista un acord de liber-schimb SUA-Marea Britanie, însă asta nu se va întâmpla repede (…) Marea Britanie ar fi în coada plutonului”, a avertizat liderul de la Casa Albă, într-o conferință de presă comună cu premierul britanic David Cameron. „Suntem concentrați pe negocierile cu întregul bloc” comunitar, a adăugat el.
Tratatul de liber schimb comercial (TTIP) în curs de negociere între SUA și Uniunea Europeană „ar aduce câștiguri de miliarde economiilor noastre”, a punctat premierul David Cameron.
De altfel, TTIP este un punct important de pe agenda preşedintelui american, el urmând să discute despre acest acord cu Angela Merkel, cu care se va vedea duminică şi luni.
Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă în oraşul german Hanovra, înaintea vizitei preşedintelui american, denunţând Acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.
Cei circa 35.000 de protestatari susţin că acordul TTIP va duce la scăderea salariilor, la slăbirea politicilor de protecţie a mediului şi a celor legate de drepturile angajaţilor.
Obama, pe de altă parte, susţine că acesta va duce la crearea a milioane de locuri de muncă şi la creşterea comerţului ca urmare a micşorării tarifelor.