Documentele suplimentare solicitate de Curtea Supremă din Serbia pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță nu au ajuns la instanță, deși ministrul Tudorel Toader a declarat luni, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Belgrad, că ele au ajuns acolo încă de pe 9 martie.
Actele s-ar fi rătăcit, spun jurnaliști de la publicația sârbă DANAS, care au aflat de la Înalta Curte din țara vecină că ele nu au fost primite până luni, scrie Digi24.
Declarațiile contradictorii ale ministrului Tudorel Toader
Luni, 26 martie, ministrul declara la finalul discuțiilor cu Nela Kuburovic, ministrul sârb al Justiției:
„Instanţa a cerut lămuriri suplimentare, le-am transmis, pe 9 martie au ajuns la dânşii. Judecătorii urmează ca, pe baza întregii documentaţii administrate, să se pronunţe cu privire la cererea de extrădare” (News.ro).
Conform unei declarații anterioare, din 12 martie, a ministrului Tudorel Toader, aceste acte nu plecaseră însă spre Belgrad, la acel moment:
„Judecătorii din Serbia au solicitat suplimentar referiri cu privire la natura, conţinutul, modul de desfăşurare a activităţii infracţionale. Documentele au ajuns la Ministerul Justiţiei săptămâna trecută. Ministerul Justiţiei a solicitat Curţii de Apel Ploieşti informaţiile necesare. Astăzi, cel mai probabil, vom primi de la Curtea de Apel Ploieşti originalul documentelor respective şi, în momentul în care le primim, le şi trimitem imediat în Serbia prin curierat rapid” (Agerpres).
Dispărut cu o zi înainte să-și piardă imunitatea
Sebastian Ghiță a dispărut pe 19 decembrie 2016, cu o zi înainte să-și piardă imunitatea de parlamentar.
Cele două echipaje de la Direcția Operațiuni Speciale care îl monitorizau l-au pierdut pe autostradă, când acesta se întorcea la Ploiești de la o întâlnire organizată de SRI cu membrii fostei Comisii parlamentare de control a acestei instituții.
Dispariția fostului deputat a fost descoperită pe 20 decembrie (cu o zi înainte de a pierde imunitatea parlamentară), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.
El este urmărit penal în mai multe dosare, într-unul fiind pus sub acuzare după plecarea sa din țară.