5 aprilie, 2021

Acțiunile companiei de jocuri online Firebyte Games din Cluj Napoca se vor tranzacționa pentru prima dată marți, pe piața alternativă AeRO a Bursei de Valori București (BVB), sub simbolul burier FRB, după ce atras printr-un plasament privat 4,93 milioane de lei.

Compania a beneficiat de serviciile de intermediere ale acționarului săi majoritar, casa de investiții BRK Financial Group, care controlează singura companie de brojeraj listată la Bursă.


Pe de altă parte, compania aeriană Blue Air, compania de lactate Bonas export Import  de lângă Cluj și Transport Trade Services și-au reluat planurile mai vehi de intrare pe piața de capital administrată de BVB, fie prin listarea de obligațiuni – în primul caz, fie de acțiuni – în celelalte două.

BVB se aștepta, în ianuarie, ca măcar 20 de companii să-și listeze acțiunile sau obligațiunile la Bursa de Valori București (BVB), potrivit informațiilor publice disponibile invocate de președintele instituției, Radu Hanga.

Planuri adaptate în criză

Blue Air și-a amânat pentru octombrie 2022 o emisiune de obligațiuni corporatiste care vor fi listate la BVB, după ce se va fi încheiat procedura de concordat preventiv agreată de creditorii săi.

„Concordatul nostru preventiv a fost omologat pe 5 ianuarie 2021 şi avem 18 luni. Planul nostru este să-l închidem cât mai repede, pentru că atâta vreme cât suntem în concordat avem restricţii de finanţare şi atunci vrem să le terminăm cât mai repede. Dacă închidem concordatul în iulie 2022, putem eventual să ieşim şi cu emisiunea de obligaţiuni pe care o plănuisem noi pentru anul 2020, dar nu s-a mai putut”, a declarat Oana Petrescu, directorul general al Blue Air, pentru Agerpres.

(Citiți și: „Radu Hanga, BVB: Ne așteptăm ca 20 de companii să vină la Bursă în 2021. De ce 2020 a fost un an bun”)


Blue Air își propusese acum doi ani să emită și să listeze obligațiuni în valoare de cel mult 60 de milioane de euro, cu care plănuia să se extindă și să cumpere avioane noi, dar criza coronavirus a afectat sever transportul aerian și compania și-a „pus pe  hold” proiectele sau și le adaptează la noile tendințe.

Compania își dorește să se listeze la Bursa din Londra (LSE), „într-un timeline de 2-3 ani – depinde de piaţă şi de cât de rapid o să trecem prin procedurile premergătoare” ale LSE, potrivit Oanei Petrescu.

Doi foști miniștri, două companii candidate la BVB

Bonas import Export, o companie producătoare de produse  lactate de lângă Cluj Napoca, tocmai a finalizat un  plasament privat de acțiuni, prin care  a vândut 40% din capitalul companiei, înființată de frații Vasile și Emil Naș, alături de alături de cumnatul lor Petru Brad, care controlează compania în proporții de dețineri egale.

Actualul director general al Bonas, Sorin Naş a fost secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în perioada 2018-2019. Atunci, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Bursa de Valori Bucureşti, a desfăşurat nouă workshop-uri în principalele oraşe din ţară prin care au prezentat avantajele şi modalităţile de finanțare a afacerilor prin intermediul pieţei alternative AeRO a Bursei, potrivit ZF.

De asemeni, la Bursă vrea să ajungă și Grupul de Transport Trade Services (TTS), care controlează  nmai multe companii în domeniul transportuloui fluvial, printre care Navrom Galați, cel mai important operator de transport în Delta Dunării.

TTS experimentează o rețetă de manual pentru a ajunge la banii care se învârt la o bursă: acționarii principali își vor vinde o parte din dețineri prin ofertă publică secundară, care să facă posibilă listarea la bursă. Apoi, în funcție de atractivitatea acțiunilor, dși de lichiditatea trabzacțiilor cu acestea, compania va putea emite acțiuni noi.

Fostul vicepremier și ministru de Finanțe Viorel Ștefan deține mai puțin de 10% din acțiunile TTS, și este controlată de omul de afaceri Mircea Mihăilescu, care deține 44,54% din acțiuni, alături de Ion Stanciu care este membru și în Consiliul de supraveghere al operatorului portuar SOCEP Constanța () cu 12,727%, potrivit mirsanu.ro.

În TTS a investit și International Finance Corporation (IFC) divizia de investiții a grupului Băncii Mondiale, care a cumpărat 10% din companie în 2012, pachet pe care l-a vândut în două tranzacții în 2017 și 2018, pentru maimult de 15,5 milioane de euro.

Grupul TTS a decis listarea companiei în 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: