7 septembrie, 2017

Parlamentul Ucrainei

Parlamentul ucrainean a adoptat marți o nouă lege a Educației care va avea ca efect practic desființarea sistemului de educației pentru minoritățile naționale din Ucraina (maghiari, români, ruși, bulgari, polonezi etc.).

Potrivit unor date comunitare citate de Digi 24, în Ucraina trăiesc 400.000 de etnici români, fie în teritorii istorice româneşti, precum Bucovina de Nord, ţinutul Herţei, nordul şi sudul Basarabiei, Maramureşul de Nord, fie din alte regiuni unde formează minorităţi istorice.

Prima fază a reformei în învățământul ucrainean va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limbile minorităților, deci inclusiv în limba română, se va păstra doar în clasele primare (1-4).


De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

În clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorități naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Potrivit art. 7 al legii adoptate, „persoanelor care aparțin la popoarele băștinașe sau la minorități naționale din Ucraina li se garantează dreptul de a studia în limba maternă alături de limba ucraineană…”, acest drept este „realizat prin unele instituții aparte, clase (grupe) cu limba de predare a poporului băștinaș sau a minorității naționale alături de predarea în limba ucraineană”.

Legile anterioare permiteau funcționarea școlilor cu limba română de predare și se studia obligatoriu limba ucraineană ca materie, necesară pentru integrarea minorității în societatea largă.


Înainte de adoptarea legii, Ministrul Educației şi Știinţei din Ucraina, Lilia Grinevici, a atras atenția că limba de predare a disciplinelor este cel mai controversat articol în proiectul de lege.

Reacția MAE

MAE a luat notă cu îngrijorare de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, transmite un comunicat al ministerului emis joi.

Potrivit acestui comunicat:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învățământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învățământul în limbile minorităților naționale.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, potrivit prevederilor Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța  limba sa maternă. Necesitatea conformității cu normele internaționale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina.

În acest sens, tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina.

Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina sa fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De la coltul de cotitura din 1997 incoace, persiflarea valorilor nationale in RO este un fapt divers, iar nationalistii ucraineni au evaluat că în postromânism n-avem presa, politică sau intelectualitate capabile de reacţie serioasă. Poate face Budapesta ceva pentru toate minoritatile lovite!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De la coltul de cotitura din 1997 incoace, persiflarea valorilor nationale in RO este un fapt divers, iar nationalistii ucraineni au evaluat că în postromânism n-avem presa, politică sau intelectualitate capabile de reacţie serioasă. Poate face Budapesta ceva pentru toate minoritatile lovite!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: