Compania olandeză Mosa Meat a solicitat aprobarea UE pentru a vinde grăsime de vită cultivată în laborator, susținând că produsul ar putea face produsele pe bază de plante mai gustoase.
Carnea crescută în laborator – numită și carne cultivată – este produsă din celule animale reale, hrănite într-un mediu bogat în nutrienți. Aceste celule cresc reflectând compoziția cărnii tradiționale.
CEO-ul Mosa Meat, Maarten Bosch, cunoaște greutățile de a găsi un burger vegetal satisfăcător. „Sunt în regulă, dar le lipsește grăsimea”, a spus el pentru Euractiv.
Profesorul Mark Post, unul dintre co-fondatorii Mosa Meat, a fost cel care a prezentat în 2013 primul burger de vită pe bază de celule din lume – la un cost de 254.000 de euro.
La mai mult de un deceniu mai târziu, Bosch spune că Mosa Meat are ambiția de a comercializa un burger realizat complet fără produse de agricultură, dar nu este încă acolo. În timp ce această viziune rămâne la orizont, compania vede vânzarea ingredientelor individuale ca un pas înainte promițător și practic. Grăsimea crescută în laborator poate fi produsă la un cost rezonabil.
Speranța este că acest ingredient va face opțiunile pe bază de plante mai atrăgătoare, chiar și pentru sceptici. Înainte de a putea fi comercializat, Comisia Europeană și organul de supraveghere pentru siguranța alimentară din bloc, EFSA, vor evalua cererea Mosa Meat în conformitate cu Regulamentul Noilor Alimente, un proces estimat să dureze aproximativ 18 luni.
„Nu suntem inamicul agricultorilor”
Cererea Mosa Meat este a doua încercare de a introduce carne cultivată în UE. Anul trecut, o companie franceză a solicitat să vândă foie gras din celule recoltate din ficat de gâscă.
Deloc surprinzător, fermierii și unii politicieni sunt împotriva acestui tip de produse. Miniștrii din Franța, Italia și Austria au cerut reglementări mai stricte privind alimentele cultivate în laborator.
CEO-ul Mosa Meat este dornic să abordeze aceste preocupări, spunând că produsele cultivate în laborator nu sunt menite să scoată fermierii de pe piață.
„Suntem în prezent la limita a ceea ce poate suporta planeta”, a spus Maarten Bosch, menționând că reducerea dependenței de produsele animale tradiționale este esențială pentru asigurarea securității alimentare pe termen lung.
Ce se întâmplă în alte părți ale lumii
În timp ce UE dezbate chestiunea, produsele din carne cultivate în laborator sunt deja aprobate în alte părți ale lumii.
Singapore a fost lider în 2020 cu carnea de pui crescută în laborator – care conține doar 3% carne crescută în laborator, restul fiind ingrediente vegetale – care este acum disponibilă la vânzare.
SUA au urmat exemplul cu produse similare, iar anul trecut, Israelul a aprobat anul trecut prima carne de vită de cultură. În Polonia, statul a finanțat o companie care produce carne în laborator.
Startupul ceh Bene Meat Technologies este primul care a obţinut aprobarea Uniunii Europene, în 2024, pentru carnea cultivată în laborator destinată utilizării în hrana animalelor de companie.
(Citește și: ”Prima cerere de autorizare în UE a vânzării de carne cultivată în laborator pentru consum uman”)
***