Transgaz si Bulgartransgaz, operatorii naționali de transport gaze naturale din România și Bulgaria, au semnat miercuri, la Sofia, contractul cu firma austriacă Habau PPS Pipeline Systems SRL pentru construirea tronsonului de interconectare a conductei ce va trece pe sub Dunăre.
Contractul semnat miercuri vizează realizarea unui segment de conductă de 2,1 kilometri, care va trece pe sub Dunăre, pentru a lega cele două sisteme naționale. Potrivit contractului, lucrarea va fi terminată în 119 zile și va costa 4,577 milioane de euro.
Primul gazoduct dintre România și Bulgaria are o lungime totală 25 de kilometri și leagă orașele Ruse și Giurgiu – 15,4 kilometri se află pe teritoriul vecinilor, iar restul, inclusiv porțiunea ce trece pe sub Dunăre, pe cel al României.
Conducta va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, din Bulgaria spre România, și o capacitatea inițială de 500 de milioane de mc dinspre România spre Bulgaria.
Transgaz a finalizat deja lucrările de construcție aferente segmentului terestru al interconectării, respectiv Conducta situată între Stația de Măsurare Gaze (S.M.G.) – Giurgiu şi punctul de subtraversare al Dunării de pe ţărmul Românesc cât și Stația de Măsurare Gaze Giurgiu.
SMG Giurgiu va măsura fluxurile bidirecționale de gaze dintre România și Bulgaria.
Conducta Ruse – Giurgiu trebuia finalizată până în 2013 și să devină deplin operațională până în 2014, dar a fost întârziată din cauza problemelor tehnice apărute la construirea segmentului care trece pe sub Dunăre.
Acest interconector este extrem de important pentru Bulgaria, țară aproape integral dependentă de gazele naturale rusești.
După mai mulți ani de amânări, Bulgaria și Grecia au semnat în decembrie 2015 pentru construirea gazoductului care va transporta gaze naturale din Azerbaijan în România și Ungaria și va avea o capacitate de 3 miliarde de mc.
Construcția va începe în octombrie 2016.
În momentul de față, o singură conductă (Arad – Szeged) leagă România de Ungaria. Ea a fost construită în 2010 și are o lungime de 104 kilometri, iar capacitatea sa este de 4,4 miliarde de metri cubi.
Este parte a proiectului european de interconectare BRUA faza 1: Bulgaria – România – Ungaria – Austria, pentru care costă 450 de milioane de euro, din care 179 de milioane sunt oferiți de Comisia Europeană.