6 iulie, 2019

Oficiali NATO analizează posibilitatea modernizării sistemelor antibalistice din România şi Polonia, cu scopul de a contracara noile rachete cu rază intermediară de acţiune dezvoltate de Rusia, relatează The New York Times, potrivit Mediafax. Informaţia a fost dezvăluită în contextul în care Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) este pe care de a fi dizolvat.

Discuţiile despre noile măsuri privind apărarea antirachetă sunt într-o fază incipientă, spun mai mulţi oficiali europeni.

Orice modificare a misiunii declarate a actualelor sisteme de apărare antirachetă ale NATO – care oficial vizează ameninţările venite din afara regiunii, cum ar fi dinspre Iran – va diviza, probabil, ţările membre ale alianţei şi va înfuria Rusia, care a acuzat în repetate rânduri că sistemele de apărare antirachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare la adresa arsenalului său nuclear şi o sursă de instabilitate în Europa.


Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, a negat că ar fi în curs de desfăşurare studii privind fezabilitatea modernizării sistemelor de apărare antibalistică. Ea a afirmat că alianţa transatlantică a indicat clar, în mod repetat, că actualul sistem de apărare antirachetă „nu este conceput şi nici îndreptat împotriva Rusiei”.

Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică are în vedere noi măsuri de apărare antirachetă, a anunţat, săptămâna trecută, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, fără însă să ofere detalii.

Având în vedere intensificarea ameninţării reprezentate de rachetele ruse de croazieră, statele membre NATO ar trebui să ceară organizaţiei transatlantice să studieze opţiuni de apărare, lucru ce s-ar putea întâmpla fie după reuniunea din octombrie a miniştrilor Apărării, fie la summitul liderilor, programat în luna decembrie, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul alianţei.

Potrivit oficialului, în cazul în care aliaţii nu vor reuşi să ajungă la un acord cu privire la schimbarea misiunilor sistemelor actuale de apărare antirachetă, ar putea fi deschise la un compromis care să permită introducerea de noi sisteme de apărare împotriva rachetelor ruse de croazieră.


Eforturile de consolidare a apărării antirachetă sunt alimentate de dezvoltarea de către Rusia a unor noi clase de rachete.

Ţările est-europene, în special Polonia şi statele baltice, se consideră tot mai ameninţate de arsenalul nuclear al Moscovei şi militează ca NATO să dezvolte noi sisteme de apărare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: