31 mai, 2023

Acțiunile producătorul de cipuri Nvidia au crescut cu peste 31% în ultimele trei sesiuni bursiere, creșterea de marți fiind de 3%, până la 401,11 dolari/acțiune, moment în care capitalizarea sa bursieră a depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari. Este primul producător de cipuri care depășește pragul de un trilion de dolari, capitalizare bursieră, relatează Reuters.

După ce a raportat vânzări record, compania a adăugat 184 de miliarde de dolari la valoarea sa de piață într-o singură zi. Doar alte două companii au depășit acest record: Amazon (191 miliarde dolari) și Apple (191 miliarde dolari).

Pe măsură ce capitalizarea de piață a Nvidia atinge noi culmi, mulți se întreabă dacă creșterea sa explozivă va continua sau dacă entuziasmul privind Inteligența Aartificială (IA) este doar temporară. Sunt cazuri de făcut pe ambele părți.


Marile companii tehnologice se întrec pentru a dezvolta capabilități precum OpenAI (Inteligență artificială IA). Aceste tipuri de IA generativă necesită capacități mult mai mari de putere de calcul, mai ales pe măsură ce devin tot mai sofisticate.

Mulți giganți ai tehnologiei, inclusiv Google și Microsoft, folosesc cipuri Nvidia pentru a-și dezvolta programele de IA. Luați în considerare modul în care Google intenționează să folosească IA generativă în șase noi produse. Și fiecare dintre aceste aplicații au peste 2 miliarde de utilizatori.

Nvidia a lansat, de asemenea, noi cipuri la câteva zile de la ascensiunea bursieră explozivă, de la robotică la jocuri. În frunte este A100, o unitate de procesare grafică (GPU) foarte puternică, potrivită pentru învățarea automată. În plus, a anunțat o nouă platformă de supercomputer pentru care Google, Microsoft și Meta sunt primii beneficiari. În total, 65.000 de companii la nivel global folosesc cipurile companiei pentru o gamă largă de funcții.

Ațiunile Nvidia se tranzacționează la aproximativ 45% peste estimările ale profitului mediu pentru următoarele 12 luni – un indicator popular pe Wall Street care arată raportul preț/profit. (P/E).


În timp ce investitorii s-au grăbit să cumpere acțiunile Nvidia în ultimele sesiuni, multiplu P/E a scăzut pentru că așteptările investitorilor privind profitul companiei au crescut mult mai repede decât prețul acțiunilor sale.

„Ţinând cont că evaluarea Nvidia este mult peste media pe termen lung, vor exista presiuni semnificative să înregistreze o creştere consistentă, dar ar putea înregistra o volatilitate a preţului acţiunilor”, a avertizat Susannah Streeter, de la Hargreaves Lansdown.

Investitorii de pe Wall Street și-au majorat așteptările pentru al doilea trimestru al profitului per acțiune Nvidia la 2.05 dolari, iar analiști și-au crescut țintele cu 95%.

Acest lucru a venit după ce Nvidia a anunțat miercurea trecută că veniturile aferente trimestrului curent ar putea fi mai mari cu mai mult de 50% decât estimările de pe Wall Street, directorul executiv Jensen Huang afirmând că compania „va crește semnificativ producția pentru a satisface cererea tot mai mare” pentru cipuri.

Analiștii și-au ridicat ținta de preț pentru o acțiune la o medie de 450 USD de la 300 USD la sfârșitul lunii trecute, potrivit datelor colectate de compania de analiză Refinitiv. Dar, în același timp, consideră că nu este sigur dacă Nvidia va reuși să atingă aceste vârfuri: „Investitorii așteaptă să vadă dacă creșterea din acest an indică o nouă traiectorie”, a spus analistul Bernstein Stacy Rasgon.

În timp ce investitorii sunt încântați de creșterea bruscă a profiturilor Nvidia, ei vor trebui să fie atenți la probleme precum funcționarea lanțurilor de aprovizionare, a declarat Susannah Streeter, de la Hargreaves Lansdown, care vede posibil ca astfel de creșteri să aducă volatilitata cotațiilor, conform Reuters.

„Nvidia are un loc în față pe magistrala AI și este puțin probabil ca schimbarea treptată a creșterii să fie de scurtă durată, dar creșterea crescută de această amploare va aduce și provocări”, a spus Streeter.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: