21 septembrie, 2017

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut în primele opt luni din acest an cu 5,55%, comparativ cu perioada similară din 2016, la 5.758 de unităţi, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.

Cele mai multe insolvenţe au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 1732, în scădere cu 0,7%.

De asemenea, un număr de 10.043 firme şi-au suspendat activitatea (-13,52%), iar 18.185 s-au dizolvat, număr în scădere cu -16,34%.

Cauze


Aproape jumătate dintre companiile active în România prezintă un risc de insolvenţă ridicat, iar „ponderea foarte ridicată a companiilor cu risc major de insolvenţă este explicată de fenomenul polarizării firmelor româneşti, mult mai accentuat comparativ cu ceea ce observăm în Ungaria, Polonia sau Cehia”, potrivit Coface.

Cele mari mari 10% din firmele româneşti deţineau la sfârşitul anului 2015 aproape 91% din totalul veniturilor înregistrate de către întreg mediul de afaceri, în timp ce această pondere este mult mai scăzută în cazul Ungariei (72%), Poloniei (68%) sau Cehiei (59%).

99% dintre companiile româneşti se luptă pentru o cotă de piaţă de maximum 33%, „în condiţii de concurenţă foarte agresivă şi economie subterană mult mai ridicată decât media înregistrată în UE”, mai spune Coface.

Dificultățile de finanțare a activității fac ca șapte din zece companii să îşi plătească mai târziu furnizorii comparativ cu durata medie de colectare a creanţelor şi rotaţie a stocurilor, potrivit lui Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).


Dintre restanțieri, prin această metodă, 60% îşi finanţează investiţiile pe termen lung, 30% îşi rambursează creditele bancare contractate pe termen lung (soldul creditului bancar acordat companiilor scade cu aproximativ 5% de an- la-an) şi/ sau plata unor dividende (în condiţii fiscale avantajoase de impozit diminuat la 5%), în timp ce 10% îşi finanţează companii din grup, preciză analistul citat.

Astfel, soldul creditului furnizor s-a dublat de la momentul impactului crizei financiare până în prezent, crescând de la 168 miliarde lei (2007) la aproape 340 miliarde lei (2016), în timp ce soldul creditului bancar a crescut doar cu aproximativ 30 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: