29 octombrie, 2022

Guvernul a aprobat vineri două hotărâri prin care Nuclearelectrica poate achiziționa de la Ministerul Energiei materia primă necesară funcționării centralei de la Cernavodă.

„Prin aceste două proiecte de Hotărâri de guvern se are în vedere realizarea şi menţinerea acestui ciclu integrat al producţiei, procesării şi utilizării combustibilului nuclear în cadrul României”, a explicat Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Astfel, Guvernul a adoptat Hotărârea privind actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ca urmare a dezmembrării unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Energiei.


Actul presupune dezmembrarea unor loturi de teren din localitatea Feldioara, județul Brașov, după ce prin HG nr. 402/2022 s-a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile proprietate publică a statului, deţinute de Compania Naţională a Uraniului, aflată în insolvență și darea în administrarea Ministerului Energiei a bunurilor imobile necesare pentru asigurarea şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România.

(Citește și: USTDA dă un grant de 14 mil. dolari pentru proiectul centralei nucleare cu reactoare mici de la Doicești)

A doua Hotărâre de guvern adoptată face posibil transferul, în vederea procesării, de către statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranţă şi consum, constituite în perioada 2009-2011, aflate în proprietatea privată a statului şi în custodia Companiei Naţionale a Uraniului SA, în insolvență, către Nuclearelectrica.

Prin această Hotărâre se creează mijlocul legal de menținere a ciclului nuclear integrat în vederea asigurării necesarul de materie primă pentru SNN, urmând ca aceste concentrate tehnice să fie procesate în vederea obținerii de combustibil nuclear utilizat pentru funcționarea Centralei de la Cernavodă.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi 33% din producţia de energie fără emisii de CO2 din România.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: