În ultimele 24 de ore, în România au fost diagnosticate 15.037 de cazuri noi de Cocid-19 și au murit 252 de persoane din cauza virusului SARS-CoV-2. Ambele numere sunt recorduri absolute ale epidemiei din România.
Aceasta este a patra oară în ultima săptămână când se doboară recordul epidemiologic – marți 28 septembrie s-a depășit pentru prima dată recordul din valurile anterioare – peste 11.000 de infectări noi, comparativ cu vârful din 18 noiembrie 2020, când s-au declarat oficial 10.269 de cazuri.
În weekend s-a înregistrat cel mai spectaculos salt, de la 12.032 cazuri sâmbătă, la 15.037, marți.
Reamintim că Institutul Național de Sănătate Publică estima depășirea pragului de 15.000 de cazuri zilnice la finalul lunii octombrie.
Rata de pozitivare a urcat la 20%, în condițiile în care ea nu trebuie să depășească 5% pentru a avea date apropiate de realitate.
Dintre cele 252 de decese:
- 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani
- 2 la categoria de vârstă 30-39 ani
- 9 la categoria de vârstă 40-49 ani
- 19 la categoria de vârstă 50-59 ani
- 70 la categoria de vârstă 60-69 ani
- 88 la categoria de vârstă 70-79 ani
- 63 la categoria de vârstă peste 80 ani.
238 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent, precizează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Din totalul de 252 de pacienți decedați:
- 227 erau nevaccinați
- 25 vaccinați
- Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 25 și 87 de ani.
- 23 dintre pacienții decedați vaccinați care au decedat prezentau comorbidități și 2 nu au prezentat comorbidități.
Numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 14.402, dintre care 1.480 se află în stare gravă și sunt tratate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 407 sunt minori, 385 fiind internați în secții și 22 la ATI.
Perspectivele, prezentate de Octavian P. Jurma, medic specializat în neuroștiințe:
La 100,000 de cazuri pe saptamana si o rata de detectiei de 5:1, Romania acumuleaza de azi incolo 500,000 (jumatate de milion de cazuri reale saptamanal). In acest ritm vom ajunge la fundul prapastiei (varful valului) in 4 saptamani (+/- 2). Pare putin timp, dar obervati ca e timp suficient ca sa mai dublam de doua ori rata de infectare si trecem de 200,000 de infectari pe saptamana.
Incidența din Capitală a depășit 10 cazuri la 1.000 de locuitori. Nu există restricții specifice acestei rate, Raed Arafat exclude carantinarea
Incidența cazurilor de Covid a ajuns marți dimineața în Capitală la 10,31 la mia de locuitori, potrivit datelor DSP București.
Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în ședință extraordinară, a luat sâmbătă o serie de măsuri, dar ele vizează incidențe de cel mult 7,5 la 1.000 de locuitori.
După acest prag nu există restricții specifice, singura opțiune rămasă fiind aceea a carantinării.
Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni seara, când era previzibilă depășirea incidenței de 10 cazuri la 1.000 de lco0uitori, că în acest moment nu se ia în calcul carantinarea Capitalei şi că se încearcă evitarea acestui lucru, întrucât ar avea un „impact major”.
„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Şi aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major. La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a afirmat Raed Arafat.
Întrebat care ar fi pragul de la care s-ar impune măsura carantinei în Bucureşti, el a spus: „Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”.
Toate intervențiile chirurgicale non-urgente, amânate cel puțin o lună
Toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe se suspendă pentru 30 zile, din cauza presiunii exercitate de valul 4 al epidemiei Covid-19 asupra spitalelor, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. Toate spitalele devin, astfel, spitale Covid.
Aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor, a precizat oficialul.
„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.
Cu 12.590 cazuri noi de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore, România a înregistrat sâmbătă un nou record absolut de cazuri noi de Covid-19 de la începutul pandemiei.
În timp ce pandemia se temperează în statele vestice ale UE, România parcurge cea mai violentă manifestare a epidemiei, similar situațiilor prin care au trecut alte țări în primul val, când nu erau suficiente stocuri de măști de protecție și când nu existau vaccinuri anti-Covid.
Rata de vaccinare se apropie de 80% din populație în majoritatea statelor UE, dar în România nu a ajuns nici măcar la 30%.
Premierul, despre valul 4, în iulie: S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum
În iulie, când campania de vaccinare era deja eșuată, premierul declara că România nu ar trebui să se confrunte cu valul 4 al epidemiei, dacă oamenii se vaccinează:
„Dacă ne vaccinăm, nu ar trebui să avem niciun val patru. S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum. Singura soluţie este să ne vaccinăm. Nu mi se pare normal să mai închidem economia când avem aceste vaccinuri. Eu voi susţine ca economia să rămână deschisă, să nu mai avem niciun fel de restricţii, pentru că nu trebuie ca cei care s-au vaccinat să mai sufere.Trebuie să meargă înainte”.
În luna august, întrebat despre aglomerația de pe litoral în contextul pandemiei, premierul explica: „Eu sunt bucuros că românii să bucură de facilitățile turistice din România. (…) Avem vaccin, din punctul meu de vedere valul 4 nu se va justifică atâta timp cât avem vaccin”.
„Eu zic să avem încredere că vom lua cele mai bune măsuri. Au fost propuneri de foarte multe restricții și înainte de valul 3 și nu le-am luat și am trecut prin valul 3 mai bine decât alte țări care au impus restricții”, maia firma premierul Cîțu.
Nelu Tătaru: Numărul real de cazuri zilnice ar putea fi deja de 50.000
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier al premierului Florin Cîțu, a declarat luni la Digi24.ro că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, față de cifele oficiale de 10-12.000 de cazuri. Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
El a mai spus că ”unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înțelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secții”.