15 august, 2017

Marea Britanie va solicita Uniunii Europene o perioadă de tranziție în cadrul procesului de ieșire din comunitatea europeană, care ar urma să constea, printre altele, într-o „perioadă de uniune vamală temporară, care va permite o tranziție blândă și ordonată la noul regim”, potrivit unui document al guvernului britanic, citat de Reuters.

Propunerea guvernului britanic face parte dintr-o nouă strategie de negociere cu UE.

„Pe parcursul perioadei de tranziție, Marea Britanie ar putea negocia noi și îndrăznețe tratate comerciale cu restul lumii”, mai spune documentul citat, care a fost bine primit de mediul de afaceri.


Confederația Industriei Britanice a avertizat, totuși, că „timpul trece și ceea ce contează acum este să se redea companiilor, cât mai repede posibil, încrederea de a continua să investească”.

Pe de altă parte, noua cerere a guvernului britanic de a i se încheia tratate comerciale cu terțe părți, concomitent cu o uniune vamală temporară cu UE, poate provoca probleme suplimentare de negociere, după ce Marea Britanie a fost criticată de unii oficiali ai UE că nu a fost pregătită pentru primele runde de negocieri.

Țările care fac parte din uniunea vamală a UE nu pot negocia tratate comerciale bilaterale, dar nu este clar dacă Marea Britanie urmărește un aranjament similar cu cel al Turciei cu UE, potrivit căruia Turcia, deși nu este membră a UE, face parte dintr-o uniune vamală separată pentru bunuri industriale și poate negocia tratate comerciale bilaterale.

Totodată, în joc este și viitorul frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii și Irlanda, parte a UE, guvernul britanic încercând să evite o variantă de acord vamal care să reaprindă tensiunile dintre naționaliștii irlandezi și unioniști.

Reacția Comisiei Europene


Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că va studia „cu atenţie” propunerea Londrei cu privire la un acord vamal interimar cu Uniunea Europeană (UE), însă a subliniat că va aborda relaţia de după Brexit cu Regatul Unit doar după ce se vor înregistra suficiente progrese în negocierea divorţului.

Or, noua strategie de negociere a guvernului britanic s-ar baza tocmai  pe abordarea prioritară a relațiilor post Brexit, și nu  a condițiilor de ieșire.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: