Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, au sosit duminică la Kiev pentru o vizită simbolică de sprijin pentru Ucraina, în prima zi a mandatului lor. UE va continua să încerce să pună Kievul într-o poziţie „puternică” în eventualitatea unor negocieri cu Moscova, a declarat Kaja Kallas.
„În prima mea vizită de la preluarea mandatului, mesajul meu este clar: Uniunea Europeană dorește ca Ucraina să câștige acest război”, a scris Kallas pe X. „Vom face tot ce este necesar pentru aceasta”, a adăugat aceasta.
„Din prima zi a mandatului nostru, ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru poporul ucrainean”, a scris Costa într-un mesaj postat pe rețeaua X.
Kallas a adăugat că „cea mai puternică garanţie de securitate este apartenenţa la NATO”. Dacă Ucraina decide să tragă o linie undeva, cum putem garanta pacea astfel încât Putin să nu meargă mai departe?
Atât Kallas, cât și Costa au fost susținători fermi ai Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, iar vizita lor are loc în contextul în care Kievul se luptă să respingă o ofensivă rusă de amploare și incertitudinea politicii SUA în această privință după ce Donald Trump va prelua funcția luna viitoare, scrie Reuters.
Kaja Kallas: UE va continua să încerce să pună Kievul într-o poziţie „puternică” în eventualitatea unor negocieri cu Moscova
În timpul vizitei lor cu un caracter marcant simbolic, cei doi lideri europeni intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i da asigurări în ceea ce priveşte sprijinul Uniunii Europene în contextul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, care a început în februarie 2022.
Kaja Kallas a asigurat că UE va folosi „limbajul tranzacţional” pentru a încerca să-l convingă pe miliardarul american că sprijinirea Kievului este în interesul Statelor Unite.
„Ajutorul pentru Ucraina nu este caritate. O victorie rusă ar încuraja cu siguranţă China, Iranul şi Coreea de Nord”, a susţinut ea, citată de AFP, agenție prleuată de News.ro.
În opinia sa, UE va continua să încerce să pună Kievul într-o poziţie „puternică” în eventualitatea unor negocieri cu Moscova. Cu toate acestea, ea a recunoscut că devine „din ce în ce mai dificil” pentru cele 27 de state membre să convină asupra unor noi modalităţi de a-şi spori sprijinul pentru Ucraina.
„Acest război durează de ceva timp şi devine din ce în ce mai dificil să îl explicăm cetăţenilor noştri”, a recunoscut ea, înainte de a adăuga: „Dar nu văd altă soluţie”.
„Am venit aici pentru a transmite un mesaj clar: suntem alături de Ucraina şi vom continua să îi acordăm tot sprijinul nostru”, a declarat Costa jurnaliştilor care îl însoţeau, scrie AFP.
UE, 133 mld. euro pentru Ucraina, de la izbucnirea războiului
UE afirmă că instituțiile sale și țările membre au pus la dispoziția Ucrainei ajutoare în valoare de aproximativ 133 de miliarde de dolari de la începutul războiului.
Noul preşedinte al Consiliului European a mai declarat că, în afară de războiul în curs, un alt subiect va fi „viitorul european comun” şi intenţia Ucrainei de a adera la UE.
Costa şi Kallas şi-au preluat oficial mandatele la miezul nopţii, împreună cu noua echipă de comisari din cadrul celui de-al doilea mandat al preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cei doi îl înlocuiesc pe fostul preşedinte al Consiliului European Charles Michel şi respectiv pe fostul şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell, în urma alegerilor europene din iunie.
(Citește și: Zelenski, dispus la compromisuri dacă NATO îi dă garanții că Rusia nu va înainta; ministrul ucrainean al Apărării cere omologilor săi din NATO ca alianța să invite Kievul în alianță săptămâna viitoare)
****