Uniunea Europeană intenţionează să-și limiteze finanţarea acordată proiectelor din domeniul gazelor naturale, la cele care vizează „rețelele inteligente”.
Condiția este ca acestea să contribuie la „integrarea regenerabilelor și a gazelor cu emisii reduse de carbon”, potrivit draftului unui regulament a Comisiei Europene consultat de Reuters.
Decizia este în linie cu obiectivele de reducere a emisiilor de gaze de seră ale UE, care țintește la atingerea în 2050 a nivelului de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră).
Totodată, Uniunea Europeană a convenit miercuri ca din Fondul pentru o Tranziţie Justă, în valoare de 17,5 miliarde de euro, să nu fie folosit pentru combustibili fosili, adică nici pentru gazele naturale.
Consumul de gaze naturale ar trebui să fie diminuat cu 30% în deceniul actual pentru ca obiectivele climatice să poată fi atinse.
„Având în vedere că se prognozează o scădere semnificativă a cererii de gaze naturale semnificativ, în linie cu obiectivele din Pactul Verde, infrastructurile de gaze naturale nu mai au nevoie de sprijin prin intermediul politicii TEN-E”, spune documentul consultat de Reuters.
Noile reguli TEN-E, care urmează să fie publicate săptămâna viitoare, prevăd că „reţelele inteligente de gaze” vor putea beneficia în continuare de finanţare, dacă sprijină „integrarea regenerabilelor şi a gazelor cu emisii reduse de carbon” în reţeaua de gaze.
Investițiile în conductele care transportă hidrogen vor fi de asemenea eligibile pentru finanţare europeană.
Regulile privind infrastructura energetică transeuropeană (TEN-E) stabilesc proiectele energetice transfrontaliere care pot fi etichetate drept „proiecte de interes comun”, și pot primi finanţare de la UE şi autorizaţii în regim de urgenţă.
În urmă cu o lună, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a avertizat că proiectele de investiții legate de gazele naturale nu vor mai fi susținute de instrumentele bugetare ale Uniunii Europene, dacă vor bloca resurse financiare în active care întârzie tranziția la resursele energetice regenerabile.
(Citiți și: „Frans Timmermans: Proiectele noi pentru gaze nu vor mai fi finanțate de UE dacă întârzie tranziția către regenerabile”)
Anul trecut UE a injectat aproape un miliard de euro în acest gen de proiecte, dar regulamentul TEN-E este rescris pe măsură ce Comisia Europeană vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
O cale de scăpare?
Grupurile de susținere a energiei regenerabile și activiștii spun însă că formularea noilor reguli ar lăsa o cale care să permită finanțarea gazoductelor care s-ar putea califica pentru finanțare deși ar urma să transporte cantități mici de „gaze verzi”, ori hidrogen obținut din gaze naturale, cu emisii substanțiale de CO2.
Activiștii cer excluderea explicită de la finanțări a proiectelor de gaze naturale.
„Textul lasă ușa deschisă infrastructurii pentru gaze naturale. Ar trebui, în schimb, să dea ferm prioritate infrastructurii pentru electricitate și hidrogenul obținut din surse regenerabile”, a declarat Giles Dickson, director executiv la WindEurope.
Pe de altă parte, James Watson, preşedintele asociaţiei industriale Eurogas, consideră că viitoarele norme TEN-E ale Comisiei constituie un „moment de cotitură pentru industria de gaze”. Oficialul Eurogas a adăugat că, prin recunoaşterea potenţialul pe care îl au gazele cu emisii reduse de carbon în diminuarea emisiilor, Comisia „confirmă rolul pe termen lung al gazelor în mixul energetic european”.