Economia României va înregistra o contracție de 1,9% din PIB în acest an, iar deficitul bugetar va crește la 6,7% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
Ca urmare a crizei coronavirus, statul a revizuit în scădere veniturile bugetului general consolidat cu 23,2 miliarde de lei, din care speră să recupereze de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli, bugetul va fi revizuit la rectificare în sensul majorării acestora cu 12,5 miliarde de lei.
”Deficitul bugetului general consolidat crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei. Deficitul estimat în acest moment pentru 2020 este de 6,7% din PIB. Deficitul pe cash se majorează cu 31,9 miliarde de lei”, a declarat Florin Cîțu.
Guvernul anticipează o scădere a veniturilor bugetare de 23,2 miliarde de lei, pe fondul dificultăților cu care se confruntă mediul de afaceri. Scăderile provin de la:
- 2,2 miliarde de lei impozit pe profit;
- 1,5 miliarde de lei impozit pe venit;
- 5,5 miliarde de lei TVA;
- 2,6 miliarde de lei accize;
- 8,3 miliarde de lei contribuții de asigurări sociale.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au majorat cu 12,5 miliarde de lei. Cheltuielile de personal au fost majorate cu 576 milioane de lei pentru a include plata stimulentelor pentru personalul medical care lucrează cu pacienți Covid-19.
Cheltuielile de asistență socială au fost majorate cu 6,9 miliarde de lei pentru plata șomajului tehnic și a concediilor medicale.
De asemenea, fondul de rezervă a fost majorat cu trei miliarde de lei.
În ceea ce privește bugetele ministerelor, Florin Cîțu a precizat că suplimentarea de la Ministerul Muncii va fi de 8,1 miliarde de lei, iar de la Ministerul Sănătății de 3,8 miliarde de lei.
”Nu a fost tăiat niciun ban de la investiții. A fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării cu un miliard de lei pentru continuarea plăților pentru PNDL”, a mai precizat ministrul finanțelor.