14 august, 2023

Regimul militar instalat în Niger după lovitura de stat, se declară deschis soluţionării crizei pe cale diplomatică, a anunţat duminică şeful unei delegaţii de clerici din Nigeria.

Generalul Abdourahamane Tiani, liderul puciştilor, „a declarat că uşa sa este deschisă pentru a explora calea diplomaţiei şi a păcii în vederea rezolvării” crizei, precizează șeicul Bala Lau, şeful misiunii de mediere formate din clerici, într-un comunicat, scrie AFP, citată de Agerpres.

În timpul întâlnirii din capitala Nigerului, generalul Tiani „şi-a cerut, de asemenea, scuze pentru că nu a acordat atenţia necesară echipei trimise de preşedintele Tinubu (Bola Tinubu, președintele Nigeriei, care este și actualul preşedinte al Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest – n.red.) şi conduse de fostul şef de stat, generalul Abdulsalami Abubakar”, se precizează în comunicatul delegației clericilor, prima care dă speranțe în legătură cu o soluție diplomatică pentru Niger.

Încercări repetate de mediere


La 3 august, o delegaţie a blocului regional ECOWAS condusă de generalul Abubakar a aterizat la Niamey, dar a plecat după doar câteva ore, fără a se fi putut întâlni cu noul om forte al ţării, generalul Tiani.

Marţea trecută, o altă delegaţie, de data aceasta formată din trimişi ai ECOWAS, ai Uniunii Africane (UA) şi ai ONU, nu s-a putut deplasa la Niamey, regimul invocând motive de securitate. Potrivit comunicatului emis de mediatorii religioşi, generalul Tiani a declarat că este „dureros” pentru autorii loviturii de stat că liderii CEDEAO „nu au ascultat versiunea lor înainte de a da un ultimatum”.

La 30 iulie, la patru zile după lovitura de stat, liderii ECOWAS au decis să impună sancţiuni financiare Nigerului şi au dat armatei un ultimatum de şapte zile pentru a restabili ordinea constituţională, ameninţând cu o posibilă utilizare a forţei ca ultimă soluţie. În cadrul unui nou summit, joia trecută, liderii şi-au reafirmat preferinţa pentru căile diplomatice în vederea restabilirii preşedintelui Mohamed Bazoum în funcţie, ordonând totodată mobilizarea şi desfăşurarea „forţei de rezervă” a ECOWAS.

Potrivit generalului Tiani, citat în comunicatul mediatorilor religioşi, armata l-a înlăturat pe preşedintele Bazoum „din cauza unei ameninţări iminente care ar fi afectat nu numai Republica Niger, ci şi Nigeria”. La două zile după lovitura de stat, generalul Tiani a justificat acţiunea armatei prin „deteriorarea situaţiei de securitate” în această ţară, afectată de violenţele grupărilor jihadiste.


Potrivit comunicatului de presă al mediatorilor religioşi, aceştia urmează să se întâlnească cu preşedintele Bola Tinubu pentru a-i prezenta un raport cu privire la conţinutul discuţiilor lor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: