”Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”, a anunțat primarul general al Capitalei luni, la sediul Primăriei Generale.
Nicușor Dan a anunțat, așa cum a făcut-o și la anunțul candidaturii sale la Primăria Generală, că este ”deschis la discuții cu partidele prooccidentale pentru susținerea candidaturii mele”.
Primarul general a precizat că a informat PSD, PNL, USR și UDMR cu privire la decizia sa înainte să facă anunțul. El a spus că nu a primit deocamdată niciun semnal de susținere din partea celor 4.
Problemele României identificate de Nicușor Dan
În discursul său, Nicușor Dan a detaliat motivele pentru ca a decis să candideze la alegerile prezidențiale:
”Este nevoie de o schimbare fundamnetală la modul în care statul răspunde la nevoile cetățenilor. Sunt trei mari probleme.
Prima – corupția și funcționarea instituțiilor. Există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și interesul de gașcă. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.
Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi.
A doua problemă – România nu are azi o direcție. Există studii, strategii, dar ele se bat în cap în cap sau sunt foarte puțin adaptatate la realitate. România are și în sectorul public și în cel privat resurse foarte importante de competență pe care statul român nu le-a accesat până în acest moment.
Acesta este rolul președintelui care nu e implicat în rolul de guvernare zilnic. Este de a identifica aceste competențe și a le organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru problemele României.
A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale în opoziție unele față de altele. Am ajuns aici pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și clasa politică. De ce vin cu această propunere când bucureștenii mi-au dat încrederea la alegerile locale și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine.
Voi candida independent. Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi. Este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță în zilele acestea să fie urmată cu adevărat în activitatea guvernamentală. Sunt convins că societatea românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele în integritate ei pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat.”
*
Negocierile pentru formarea unui nou guvern derulate de PSD, PNL, USR și UDMR, ating și problematica alegerilor prezidențiale.
PSD și PNL încearcă să convingă USR și UDMR de importanța ca toate patru formațiunile să sprijine un candidat comun la alegerile de anul viitor. Pe lista de nume vehiculate în discuțiile interpartinice nu a apărut și numele lui Nicușor Dan.
Primarului general i-au cerut, săptămâna trecută, mai multe ONG-uri să candideze la alegerile prezidențiale, la acel moment Nicușor Dan spunând că trebuie să analizeze propunerea.
Reacții după anunțul lui Nicușor Dan
După anunţul primarului Capitalei privind intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, PNL a transmis un comunicat în numele formațiunilor prezente la negocierile politice de luni seara, de la care USR a lipsit, care transmite că PSD, PNL, UDMR „au reconfirmat decizia de a avea candidat unic al alianței pro-europene pentru alegerile prezidențiale”,
Negocierile de luni seara au fost convocate pentru a se stabili ce ministere revin fiecărui partid, dar USR a anunțat că nu participă din cauză că vrea prima dată să se discute despre buget şi programul de guvernare.
PSD: Nicușor Dan s-a pripit
Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, a spus luni seara, la Antena3: „Domnul Nicușor Dan s-a pripit. Indiferent care ar fi aspectele pozitive ale unei astfel de acțiuni, riscurile de fragmentare sunt mai mari. E un joc periculos”.
„Avem totuși un semnal. Iată acum, luni seara, USR a anunțat că nu va participa la negocierile pentru Guvern”, a mai explicat Romașcanu.
UDMR: A mutat primul pe tabla de şah
Deputatul UDMR Szabo Odon a spus luni, la PrimaTv: „Era foarte clar în momentul în care a venit cu ideea referendumului pe Bucureşti că Nicuşor Dan are în vedere o poziţie în perspectivă de lider national şi a mutat primul pe tabla de şah, având avantajul celui care intră primul în cursă”.
Szabo Odon a arătat că, ”pe de altă parte, este foarte clar că dacă partidele nu înţeleg că este nevoie de decizii rapide, nu mai este loc de târguială, de anumite discuţii, cine ce face, pentru că sunt şi alţi actori care pot muta pe tabla de şah”.
”A mutat primul pe tabla de şah şi are avantajul celui care se lansează primul, dar să nu uitaţi un lucru, cel mai repede în alegerile prezidenţiale a mutat domnul Geoană şi a rămas cu 10%”, a spus deputatul UDMR, despre anunţul lui Nicuşor Dan.
USR: O să-l ascultăm și pe Nicușor, acum avem candidat
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a scris pe Facebook:
„Am văzut anunțul candidaturii lui Nicușor Dan la prezidențiale. USR l-a susținut la primăria Bucureștiului și în 2020 și anul acesta pentru încă 4 ani pentru că a arătat că știe ce e de făcut la capitală, are un plan și se ține de elE multă treabă de făcut aici și are toată susținerea noastră pentru a duce la capăt acest proiect pe care și l-a asumat în fața bucureștenilor. Avem candidat la prezidențiale, ales în Congres, și anume Elena Lasconi. Peste 1,7 milioane de români i-au acordat încrederea și votul și au trimis-o în turul 2. Acest vot trebuie respectat.
O să-l ascultăm și pe Nicușor să înțelegem cum vede el alegerile prezidențiale. Momentan nici nu știm când vor fi alegeri”.
(Citește și: ”Nicuşor Dan, despre propunerea să candideze la prezidenţiale: Analiza e la nivel de toate partidele pro-europene, e o chestiune foarte serioasă”)
***