2 iulie, 2022

SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al României, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la recepția de Ziua Independenţei organizată de Ambasada SUA la București.

Premierul României a salutat decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România cu încă 5.000 de militari și, totodată, a subliniat că o mobilitate sporită între România şi SUA va contribui în mare măsură la facilitarea relaţiilor dintre oameni, cu beneficii clare pentru parteneriatele comerciale şi de afaceri”, arătând că programul de scutire de viză trebuie să devină posibil cât mai curând.

„Guvernul României va continua să lucreze împreună cu omologii americani pentru ca aderarea la programul de scutire de viză, care este un obiectiv comun atât al României, cât şi al SUA, să devină posibil cât mai curând”, a spus Nicolae Ciucă., citat de Agerpres.


„Asistăm, astăzi, nu departe de graniţele noastre, la lupta poporului ucrainean pentru propria libertate şi pentru alegerile sale de politică externă şi de securitate. Cu toţii speram că războaiele în Europa sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care am devenit capabili să ne rezolvăm neînţelegerile pe cale exclusiv paşnică, în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale create în acest scop. Dar agresiunea neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încearcă din nou să înlocuiască forţa legii cu legea forţei”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă mulțumește SUA pentru sprijinul privind aderarea României la OCDE

„Faptul că în iunie Consiliul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a aprobat Foaia de parcurs pentru aderarea României la această organizaţie este, în opinia mea, o recunoaştere a progresului deja înregistrat în acest sens. Suntem recunoscători SUA pentru sprijinul constant şi avem încredere că procesul de aderare la OCDE va fi accelerat în conformitate cu nivelul de pregătire al României de a deveni membru cu drepturi depline al organizaţiei, care prin membrii săi oferă 90 % din investiţiile străine la nivel global”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul s-a referit şi la proiectele comune în domeniul energetic şi a salutat decizia anunţată de SUA pe 27 iunie privind „oferirea a 14 milioane de dolari” pentru o nouă etapă a programului de reactoare nucleare modulare în România.

Miza mini-reactoarelor nucleare, invocată din nou

„Ca parte a angajamentului ţării noastre şi al Statelor Unite de a coopera pentru consolidarea rezilienţei strategice transatlantice, Guvernul României va continua implementarea celor mai importante proiecte comune în domeniul energetic. Acest lucru va permite României nu doar să-şi atingă independenţa energetică – aspect devenit şi mai important în contextul geopolitic actual – dar ne va oferi şi posibilitatea de a contribui la securitatea energetică regională”, a spus premierul României.


Premierul a amintit de proiectul „important implementat în parteneriat cu SUA” referitor la centrala cu mini-reactoare modulare (SMR) care urmează să fie instalată la Doiceşti, lângă Târgovişte.

„Decizia României de a participa la acest proiect va deschide piaţa regională pentru SMR şi, cu sprijinul SUA, va consolida securitatea energetică la nivel regional şi european”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, proiectul celor două noi reactoare care urmează a fi construite la Cernavodă oferă oportunităţi semnificative de integrare a lanţurilor de aprovizionare europene şi nord-americane.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: