Nicola Sturgeon (foto) cere ca Parlamentului Scoțian (Holyrood) să-i fie delegată pe baze permanente puterea de a organiza referendumuri privind independența față de Marea Britanie.
Prezentând succesul înregistrat de SNP în alegerile generale din 12 decembrie drept ”un mandat de necontestat în orice democrație normală”, prim-ministrul Scoției a anunțat joi că a cerut în mod formal premierului Boris Johnson să primească puterea de a organiza legal, în temeiul secțiunii 30 din Legea Scoției din 1998, un nou referendum de independență.
Odată cu acest anunț, liderul SNP a publicat un document de 38 de pagini care conține și proiectul de modificare al legii, astfel încât Holyrood să primească dreptul de a decide și de a organiza oricând referendumuri de independență a regiunii.
Nicola Sturgeon a afirmat joi, în repetate rânduri, că nu pledează pentru repetarea referendumului de independență din 2014 – cu precizarea: ”nu în ultimul rând pentru că mă gândesc că atunci când Scoția va avea șansa să voteze din nou va vota independența”, dar a refuzat să elimine această posibilitate, afirmând că niciun prim-ministru nu îi poate lega mâinile succesorului în chestiunea dreptului la autodeterminare.
Denumit ”Dreptul de a alege al Scoției”, în documentul publicat de Nicola Sturgeon se afirmă, potrivit The Guardian, că a intervenit ”o schimbare de circumstanțe” de la precedentul referendum, generată de ”perspectiva ca Scoția să iasă din UE împotriva voinței sale”.
În ciuda faptului să SNP a cîștigat 47 dintre cele 59 de locuri rezervate Scoției în Camera Comunelor, a faptului că premierul Boris Johnson nu se bucură de mare popularitate în regiune și a lozincilor SNP care afirmă că ”Scoția nu poate fi ținută prizonieră a Marii Britanii”, suportul popular pentru independența Scoției atinge, potrivit tuturor cercetărilor sociologice, cel mult 48%.
Aflată joi la rezidența oficială din Edinburgh, Nicola Sturgeon a spus presei că se așteaptă ca solicitarea sa să fie respinsă.
The Scotsman confirmă joi așteptările premierului Sturgeon, anunțând că Regina Elisabeta a II-a vă afirma, în discursul pe care îl susține, tot joi, în Parlamentul de la Londra, că un al doilea referendum de independență ar constitui ”o păguboasă distragere a atenției”. Regina va cere clasei politice britanice să facă din 2020 ”un an al oportunităților, creșterii și unității, nu al adâncirii diviziunilor în Scoția”.
Scoţia a renunţat la independenţă în 1707
În 1707, prin Actele de Uniune dintre Scoţia şi Anglia, puterile politice au fost transferate Londrei. Motivul a fost asigurarea viitorului Scoţiei, după o criză financiară cauzată de eşecul colonizării Panama.
Până la începutul secolului următor, Scoţia a devenit prosperă şi înfloritoare, iar 100 de ani mai târziu au apărut solicitările ca aceste puteri să fie transferate înapoi Scoţiei.
La referendumul din 2014, prezența la vot a fost de 90%, iar rezultatul a fost: 55,4% împotriva independenţei şi 44,60% pentru.