4 ianuarie, 2020

Australia a ajuns un veritabil „ground zero” al unei catastrofe climatice în plină desfășurare – renumita Mare Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, mai multe orașe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă.

Întregul continent australian arde la o scară nemaiîntâlnită până în prezent, în ceea ce ar putea fi numit un „Cernobîl climatic”, arată un articol din New York Times  semnat de celebrul scriitor australian Richard Flanagan și preluat de Digi24.

Ce vedem în aceste zile în Australia pare să fie rezultatul unei combinații între „Mad Max” și „Ultimul țărm”: mii de oameni care își caută refugiul pe plaje, într-un decor dominat de o ternă lumină portocalie. Imaginile cu oameni și animale, înghesuiți laolaltă într-o muțenie stranie aduc aminte de tablourile lui Bruegel sau Bosch. Flăcări care ating 70 de metri înălțime. Și tornade de foc.

Suprafața cuprinsă de incendii în Australia, de șase orimai mare decât cea arsă în pădurea amazoniană


Incendiile au ars deja o suprafață mai mare decât Elveția, de șase ori mai mult decât suprafața distrusă anul trecut de incendiile din Amazon.

Oamenii de știință estimează că aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise în aceste incendii și există temerea că anumite specii de animale și plante au fost complet exterminate.

Animalele care au supraviețuit dezastrului își abandonează puii, din cauza foametei generalizate și lipsei de hrană.

„Iar acesta este doar începutul”

În provincia New South Wales a fost decretată „stare de urgență”, iar în Victoria „stare de dezastru”, au loc evacuări în masă, ceea ce ridică temeri legate de o posibilă catastrofă umanitară, în condițiile în care orașele de pe întreaga coastă de est sunt înconjurate de flăcări, iar toate liniile de comunicații și transport au fost blocate.


Răspunsul conducătorilor Australiei la această criză fără precedent a fost să-și manifeste sprijinul față de reprezentanții industriei cărbunelui, de unde au provenit importante donații în bani către principalele partide politice din această țară.

Astfel, la jumătatea lunii decembrie, în timp ce incendiile se extindeau în țară, președintele Partidului Laburist a făcut vizite de lucru la mai multe mine de cărbune.

Iar prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a plecat în vacanță, în Hawaii.

După ce Morrison și-a întrerupt vacanța și și-a prezentat scuze publice, a fost văzut mai des în poze de familie sau împreună cu jucători de cricket, decât în locurile calamitate. El a fost, de altfel, înjurat și huiduit de localnici, în timpul unei astfel de vizite.

Atitudinea premierului australian este, conform analizei New York Times, doar rezultatul unui calcul cinic: acesta se confruntă cu o opoziție slabă, sprijinit din partea presei controlate de magnatul Rupert Murdoch.

Morrison este un negaționist al fenomenului schimbărilor climatice și tot ce poate să facă este să spere că va avea de câștigat ca urmare a ignorării magnitudinii dezastrului cu care se confruntă, în prezent, țara.

Mai mult de o treime din australieni sunt afectați, într-un fel sau altul, de incendiile de vegetație.

„Australia este o țară care arde, condusă de niște lași”, după cum a scris și un prezentator TV popular în această țară.

Situația din Australia aduce aminte de cea a Uniunii Sovietice din anii ’80. Conducerea politică din Australia, cuprinsă de „scleroză și demență senilă alimentate de propriile ei halucinații” este pusă în fața unei realități „monstruoase” pe care nu poate și nici nu vrea să o confrunte cu adevărat.

Așa cum, potrivit lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, colapsul Uniunii Sovietice a început odată cu dezastrul nuclear de la Cernobîl, întrebarea de pe buzele tuturor este> „Poate această tragedie, în plină desfășurare, provocată de incendiile din Australia, să devină un Cernobîl al crizei climatice?”

Articolul New York Times este semnat de scriitorul Richard Flanagan, considerat drept cel mai talentat și prolific scriitor australian contemporan. Romanul „Gould’s Book of Fish” a câștigat premiul Commonwealth Writers „din 2002. În 2014 a fost distins cu premiul Man Booker pentru „The Narrow Road to the Deep North”. Cel mai recent roman al său este „First Person”.

Sâmbătă, pericol major 

Condițiile meteorologice se deteriorează rapid sâmbătă, iar Biroul de Meteorologie australian avertizând că viteza vântului şi temperaturile cresc.

„Astăzi va fi o zi cu pericol de incendiu sever până la extrem în multe districte”, a avertizat Biroul de Meteorologie.

Până la 3.000 de militari australieni şi patru avioane vor interveni în statele afectate. Totodată, cea mai mare navă a Marinei va fi mobilizată pentru evacuarea cetățenilor de-a lungul coastei.

Sâmbătă se așteaptă ca vremea caldă, uscată și vântul să împiedice pompierii în intervenţia lor și să înteţească focul, după ce în ultimele două zile condiţiile meteo păreau se a îmbunătăţi.

Pericolul real de sâmbătă este vântul. Nu numai că face ca incendiile să se înteţească, dar poate favoriza apariţia de noi focare.

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate ploi, dar nu vor fi suficiente pentru a stinge încendiile în desfășurare.

Între timp, trei incendii s-au unit în cursul nopţii în regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare , a comunicat Departamentul de Mediu din Gippsland, citat de CNN.

În statul vecin New South Wales, un incendiu în regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney rămâne „scăpat de control”, potrivit Serviciului de Pompieri.

Aici au ars 264.000 de hectare de teren în ultimele luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: