19 noiembrie, 2017

Confederaţia patronală Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, considerând că măsurile contravin principiilor predictibilităţii şi dialogului social.

Companiile reacționează, astfel, la faptul că în Monitorul Oficial a apărut Ordonanța de Urgență nr 82 / 2017 care, prin modificarea intempestivă a Legii Dialogului Social,  obligă toate companiile, indiferent de numărul salariaților, să negocieze cu salariații „un contract / acord de muncă colectiv”, pentru „punerea în aplicare a OUG 79”, care prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Modificările aduse Legii dialogului social, între care introducerea obligativităţii negocierilor colective pentru toţi angajatorii, pentru toate contractele de muncă, au fost contestate și de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), președintele acestui for, Florin Jianu, considerând că inițiativa ”arată disperarea Guvernului” de a găsi soluţii nerealiste la problemele generate de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.


Confederaţia patronală Concordia reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde şapte din primele zece companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.

(Citiți și: ””Derogare” de la lege: OUG ”pe furiș” – pentru presiune pe companii de-a crește salariile ”)

”Confederaţia patronală Concordia îşi manifestă surprinderea şi indignarea faţă de procesul legislativ total netransparent în adoptarea unei iniţiative legislative cu impact major asupra relaţiilor de muncă şi care, în acelaşi timp, ridică semne serioase de întrebare cu privire la constituţionalitatea acestuia”, arată un comunicat.

Reprezentanţii confederaţiei spun că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă.

”Aceste prevederi obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate”, se precizează în comunicat.


Concordia trage astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte procedura de adoptare şi implementare a OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (inclusiv Legea nr. 62/2011 a dialogului social).

”Considerăm că prin măsurile menţionate se are în vedere de fapt un transfer incorect şi forţat de responsabilitate către angajatori şi sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul României prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atât asupra angajatorilor, cât şi asupra angajaţilor într-o perioadă în care nici unii, nici ceilalţi, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii”, arată confederaţia.

Membrii Concordia consideră că astfel de măsuri destabilizează suplimentar dialogul social şi intensifică o situaţie de incertitudine şi lipsă de predictibilitate în raporturile de muncă şi în dezvoltarea mediului de afaceri, ”în condiţiile unei lipse totale de transparenţă în adoptarea unor măsuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real şi pe un studiu de impact”.

Guvernul a publicat vineri o ordonanță de urgență prin care încearcă să oblige toate companiile private să crească salariile brute, astfel încât salariile nete să nu fie afectate de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

În Monitorul Oficial a apărut Ordonanța de Urgență nr 82 / 2017 care obligă toate companiile, indiferent de numărul salariaților, să negocieze cu salariații „un contract / acord de muncă colectiv”, pentru „punerea în aplicare a OUG 79”, care prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Ordonanța nu impune, formal, decât ca negocierile să aibă loc și la companiile cu mai puțin de 21 de angajați, dar este un mod de a forța companiile să dea salarii mai mari, contând pe presiunea angajaţilor, potrivit liderilor mediului de afaceri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: