Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis duminică preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, „nemulţumirea” sa faţă de votul Rusiei pentru rezoluția de încetare a focului în Gaza. De asemenea, Netanyahu şi-a exprimat ”dezaprobarea fermă” faţă de cooperarea „periculoasă” a Rusiei cu Iranul.
Convorbirea dintre cei doi ar fi durat aproxiamtiv 50 de minute, conform Reuters, agenție preluată de Agerpres.
„Premierul şi-a exprimat nemulţumirea referitoare la poziţiile contra Israelului adoptate de delegaţii ruşi la ONU şi în alte foruri”, indică un comunicat al biroului şefului executivului israelian, difuzat la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri.
Rusia a susţinut vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU favorabilă unei încetări a focului în Gaza. Proiectul de rezoluție a picat din cauza veto-ului SUA.
La o informare a cabinetului pe care îl conduce, Netanyahu a afirmat că le-a spus liderilor Franţei, Germaniei şi altor ţări: ”Nu puteţi susţine, pe de o parte, eliminarea Hamas şi, pe de altă parte, să faceţi presiuni pentru a pune capăt războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat duminică că nu va renunţa la apelul pentru o încetare a focului în Gaza, din motive umanitare, el adăugând că războiul a subminat credibilitatea şi autoritatea Consiliului de Securitate.
SUA, veto pentru încetarea focului umanitară în Gaza
Statele Unite au respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o „încetare a focului umanitară imediată” în Fâşia Gaza, solicitată cu hotărâre de către secretarul general al organizaţiei cu sediul la New York, Antonio Guterres.
Rezoluţia elaborată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de aproape 100 de ţări, a primit 13 voturi pentru, un vot împotrivă (Statele Unite) şi o abţinere (Regatul Unit).
Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres, miercuri, a articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, ce îi permite secretarului general să atragă atenţia Consiliului asupra unei chestiuni care „ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale„.
Statele Unite, aliate ale Israelului, şi-au repetat vineri ostilitatea faţă de o încetare a focului.”Nu sprijinim apelurile pentru o încetare imediată a focului”, a insistat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood. „Aceasta nu ar face decât să planteze seminţele unui viitor război, pentru că Hamas nu îşi doreşte o pace de durată”, a adăugat el, deplângând, de asemenea, lipsa de condamnare a atacurilor Hamas din 7 octombrie, un „eşec moral„.
****