16 decembrie, 2024

Israelul a anunțat duminică planul de a-și dubla populația de pe Înălțimile Golan ocupate de Israel, declarând că amenințările din Siria sunt în continuare prezente, în ciuda tonului moderat al liderilor rebeli care l-au înlăturat pe președintele Bashar al-Assad în urmă cu o săptămână.

„Consolidarea Înălțimilor Golan înseamnă întărirea statului Israel și este deosebit de importantă în acest moment. Vom continua să-l menținem, îl vom face să înflorească și să ne stabilim în el”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de Euractiv.

Israelul a capturat cea mai mare parte a platoului strategic din Siria în Războiul de șase zile din 1967, anexându-l în 1981.


În 2019, președintele Donald Trump a declarat sprijinul SUA pentru suveranitatea israeliană asupra Golan, dar anexarea nu a fost recunoscută de majoritatea țărilor. Siria cere retragerea Israelului, dar Tel Aviv refuză, invocând preocupări de securitate.

Netanyahu: „Nu avem niciun interes într-un conflict cu Siria”

Netanyahu a spus că a vorbit sâmbătă cu Trump despre evoluțiile securității din Siria.

„Nu avem niciun interes într-un conflict cu Siria”, a spus Netanyahu într-un comunicat. Acțiunile israeliene în Siria au fost menite să „dejoace potențialele amenințări din Siria și să prevină preluarea elementelor teroriste în apropierea graniței noastre”, a adăugat el.

Ministrul Apărării, Israel Katz, a declarat că ultimele evoluții din Siria au crescut amenințarea la adresa Israelului, „în ciuda imaginii moderate pe care liderii rebeli pretind că o prezintă”.


Biroul lui Netanyahu a declarat că guvernul a aprobat în unanimitate un plan de peste 40 de milioane de shekel (11 milioane de dolari) pentru a încuraja creșterea demografică în Golan.

Acesta a spus că Netanyahu a prezentat planul guvernului „în lumina războiului și a noului front cu care se confruntă Siria și din dorința de a dubla populația din Golan”.

Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite au condamnat decizia Israel, Emiratele Arabe Unite – care au normalizat relațiile cu Israelul în 2020 – calificând-o drept un „efort deliberat de extindere a ocupației”.

Aproximativ 31.000 de israelieni s-au stabilit acolo, a declarat analistul Avraham Levine de la Centrul de Cercetare și Educație Alma, specializat în provocările de securitate ale Israelului la granița sa de nord. Mulți lucrează în agricultură, inclusiv vii și turism. Golanul găzduiește acum o minoritate arabă de 24.000 de persoane.

Noua putere siriană vorbește de evitarea „noilor confruntări”

Liderul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a declarat sâmbătă că Israel folosește pretexte false pentru a-și justifica atacurile asupra Siriei, dar nu este interesat să se implice în noi conflicte, deoarece țara sa se concentrează pe reconstrucție.

El a mai spus că soluțiile diplomatice sunt singura modalitate de a asigura securitatea și stabilitatea și că „aventuri militare necalculate” nu sunt dorite.

Sharaa – mai bine cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Jolani – conduce gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care l-a măturat pe Assad de la putere duminică trecută.

De atunci, Israelul s-a mutat într-o zonă demilitarizată din interiorul Siriei, care a fost creată după războiul arabo-israelian din 1973, inclusiv partea siriană a strategicului Munte Hermon, care are vedere la Damasc, unde forțele sale au preluat un post militar sirian abandonat.

Israelul, care a spus că nu intenționează să rămână acolo și numește incursiunea în teritoriul sirian o măsură limitată și temporară pentru a asigura securitatea frontierei, a efectuat și sute de lovituri asupra stocurilor de arme strategice ale Siriei.

Mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Iordania, au condamnat ceea ce au numit confiscarea de către Israel a unei zone tampon pe Înălțimile Golan.

(Citește și: ”Israel, SUA și Turcia au lansat atacuri aeriene în Siria ca să-și protejeze interesele în fața regimului rebelilor”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: