17 aprilie, 2016

doha oilReuniunea de la Doha a producătorilor de petrol din OPEC și non-OPEC, în care urma să se încheie un acord asupra înghețării producției, pare să se îndrepte către un eșec din cauza unor dispute de ultim moment între Arabia Saudită și Iran, anunță Reuters.

Miniștrii petrolului prezenți în Qatar au fost primiți duminică de emirul Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, într-o încercare de a salva acordul care a fost gândit să producă o redresare a prețului țițeiului.

Reuters citează două surse care afirmă că Arabia Saudită a solicitat ca toți reprezentanții statelor OPEC să participe la discuții și să convină acest acord. Inițial, ca efect al refuzului Teheranului de a își limita producția de țiței, saudiții insistau pentru excluderea Iranului de la acest acord.


„Saudiții au schimbat totul duminică dimineață, vor ca toate statele OPEC să accepte acordul”, declară Reuters o sursă din cadrul OPEC.

Un eșec al reuniunii de la Doha- prima în ultimii 15 ani la care participă națiuni OPEC și non-OPEC- ar reporni o luptă pentru cotele de piață între marii producători și ar avea ca efect stoparea creșterilor prețului țițeiului din ultima perioadă.

Țițeiul este cotat acum la 45 dolari barilul, cu 60% mai mult decât în ianuarie, când a atins minimul de la declinul început în 2014 (115 dolari barilul).

Arabia Saudită a avut constant o poziție inflexibilă la adresa Iranului, singurul stat membru OPEC care refuză să se alăture acordului. Teheranul argumentează decizia cu nevoia de a-și recăpăta vechea cotă de piață după ce, în ianuarie, au fost ridicate sancțiunile internaționale dictate împotriva sa din cauza programului său nuclear.


Reprezentanții a peste 12 națiuni membre sau nemembre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol sunt prezente la reuniunea de la Doha, dar toți consideră că rolul Iranului este unul esențial pentru ajungerea la un acord.

”Ni s-a transmis că anumite state OPEC sau non-OPEC, ca Rusia, sunt gata să accepte realitatea că Iranul se întoarce în această piață. Dacă Iranul își îngheață producția la nivelul lunii ianuarie nu poate beneficia de ridicarea sancțiunilor”, justifică poziția statului său ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh.

Experții încearcă acum să găsească o soluție acceptabilă pentru toate părțile, astfel încât negocierile să poată continua, afirmă sursele Reuters.

Un draft al acordului de la Doha consultat de Reuters

prevede că producția medie lunară a fiecărui stat producător nu o va depăși pe cea înregistrată în ianuarie 2016. Menținerea acestor cote ar fi obligatorie până în octombrie, când aceleași state ar urma să se întâlnească din nou, în Rusia, pentru a analiza efectele măsurii și pentru a îmbunătăți ”măsurile progresive de revenire a pieței petrolului”.

Cu toate că încheierea unui acord de înghețare temporară a producției ar constitui un progres semnificativ, iar măsura ar avea un impact limitat asupra rezervelor globale, este de așteptat ca piața să se rebalanseze după 2017, arată o analiză a Agenției Internaționale a Energiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: