4 aprilie, 2019

Nici a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-şef european nu au dus la consens. Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post, în timp ce Consiliul îl preferă pe procurorul francez Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (ambasadorii statelor membre ale Parchetului European, EPPO).

Anunţul a fost făcut pe Twitter de unul dintre negociatorii Parlamentului European.

Un eventual nou eșec la următoarea negociere ar putea face ca desemnarea procurorului-șef al EPPO să fie lăsată moștenire viitorului Parlament European.

Când devine operațional EPPO


Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Instituția va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante și va combina eforturile naționale și europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă și continuă.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Statele membre pierd cel puțin 50 de miliarde euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaționale. De asemenea, acestea au raportat că aproximativ 638 de milioane euro din fondurile structurale ale UE au fost utilizate abuziv în 2015.


Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020, dat fiind faptul că se preconizează că etapa de instituire va dura doi până la trei ani.Comisia a început deja să lucreze la o serie de pași în direcția creării Parchetului, și anume:

  • numirea unui director administrativ interimar
  • selectarea procurorului-șef european
  • selectarea procurorilor europeni
  • întocmirea bugetului
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: