Salariile medicilor rezidenți ar putea să fie dublate la rectificarea bugetară, care urmează să fie decisă în august de Guvern, potrivit unor discuții de principiu avute marți de Ministerul Sănătății cu reprezentanții asociațiilor profesionale și sindicatele din sistemul sanitar.
Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a arătat că instituția sa a propus majorarea salariilor rezidenților de la circa 220 de euro la 400-450 de euro, iar ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, și-a dat un acord de principiu.
”Noi am propus ca măsură imediată dublarea salariilor medicilor rezidenți, iar domnul ministru a fost de acord”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Vasile Astărăstoae.
Potrivit acestuia, ministrul Nicolăescu a avansat data de 10 august, la care Guvernul ar urma să facă rectificarea bugetară, prin ordonanță simplă, însă este nevoie și ca Ministerul Finanțelor să-și de acordul pentru dublarea salariilor rezidenților.
Pentru dublarea salariilor rezidenților, Guvernul trebuie să aloce circa 41 de milioane de euro pe un an întreg, a precizat președintele CMR.
Nouă grilă de salarizare versus permutarea banilor între medici
La discuțiile de marți, reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat proiectul unui nou sistem de salarizare pentru medici, bazat pe sancțiuni și stimulente în funcție de performanțe, însă reprezenanții CMR au cerut o grilă de salarizare care să prevadă doar creșteri, nu și scăderi, în funcție de performanță.
Potrivit lui Astărăstoae, propunerile ministerului prevăd, pe de-o parte, tăieri de salarii pentru medicii care au abateri disciplinare și, pe de altă parte, majorări pentru doctorii cu performanțe.
Astfel, MS ar păstra practic anvelopa salarială actuală și ar muta banii de la unii medici către alții.
De partea cealaltă, CMR propune, pe termen lung, un sistem care să plece de la un salariu de bază de 2.800 de lei pentru medicii rezidenți și să ajungă la o medie de 5.600 de lei pentru medicii primari.
Astfel, s-ar ajunge aproape de recomandările OECD și ale raportului Comisiei prezidențiale privind sănătate, ca medicii să aibă salarii de 5 ori mai mari decât salariul mediu pe economie, a susținut șeful CMR.
Și într-un caz, și în celălalt, ar urma să se aplice un set de indicatori pentru majorarea salarială:
- performanța individuală în instruirea medicală. Dacă medicul face cursuri de pregătire individuală peste recomandările CMR, dacă obține a doua specializare medicală sau face un masterat, primește un coeficient de salarizare superior.
- indicele de fidelitate. Venitul medicului crește dacă are vechime mare în spitalul respectiv și dacă lucrează numai în acel spital, nu și la unitățile private.
- indicele de complexitate. În funcție de complexitatea cazului rezolvat, medicului îi crește venitul. Acest indice necesită ajustări și limitări suplimentare, întrucât ar putea apărea riscul ca medicul să fie tentat să inventeze diagnostice mai grave decât arată realitatea sau, mai rău, să lase bolnavii să se îmbolnăvească mai grav, pentru a arăta că se ocupă de cazuri complexe, a avertizat Astărăstoae.
Indiferent de situație, CMR a ridicat problema ca indicatorii să fie cuantificați de specialiști externi, nu de managerul spitalului, care ar putea fi subiectiv și ar putea favoriza sau defavoriza anumiți medici din spitalul respectiv.
Sindicatele: MS să aplice în întregime grila de salarizare unitară, numai pentru sectorul sanitar
Federația sindicatelor din sector Sanitas are o revendicare diferită de cea a CMR, și anume ca Guvernul săa plice în întregime grila unitară de salarizare în sectorul bugetar, pentru persoanlul sanitar.
”Decât să se complice cu o nouă grilă de salarizare, cu scoaterea medicilor din rândurile bugetarilor, mai bine ministerul ar aplica la valorile întregi grila existentă, care a fost aplicată la valori reduse până acum”, a declarat președintele Sanitas, Marius Bărăscu, pentru cursdeguvernare.ro.
Cerința sindicatelor este ca acel coeficient de ierarhizare în funcție de nivelul de studii, de vechime și de grad profesional să se înmulțească cu actualul salariu minim pe economie, care este de 800 de lei de la 1 iulie 2013.
La grila pentru personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, Legea, aplicată la salariul minim pe economie de 800 de lei, prevede ca un medic stagiar să pornească de la un venit de 1680 de lei pe lună, în unitățile clinice.
Pentru un medic rezident în primul an, în unitățile clinice, salariul lunar ar ajunge la 2.816 lei, în timp ce un medic specialist ar încasa 3.608 lei, iar un medcic primar, 4.616 lei.
Pentru un brancardier sau un asistent medical debutant, venitul lunar ar ajunge la 1.048 de lei pe lună.