30 iunie, 2022

Liderii țărilor NATO prezenți la summit-ul alianței de la Madrid au semnat, joi, Scrisoarea de angajament privind Fondul de Inovare al NATO, primul fond  multinațional de investiții de capital de risc din lume, potrivit unui comunicat al organizației.

Fondul va investi 1 miliard de euro în start-up-uri aflate în stadiu incipient și în alte fonduri de capital de risc, care dezvoltă tehnologii cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO.

Țintele de plasament sunt start-up-urile care se concentrează pe: inteligența artificială, prelucrarea marilor baze de date, tehnologii cuantice, autonomie, biotehnologie și îmbunătățire umană, materiale noi, energie, propulsie și spațiu.


„Acest fond este unic”, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Timp de 15 ani, Fondul de inovare al NATO va contribui la geneza acelor tehnologii în curs de dezvoltare, care au puterea de a ne transforma în deceniile următoare, consolidând ecosistemul inovației al Alianței și asigurând securitatea miliardului de cetățeni ai noștri”, a adăugat șeful NATO.

Participarea României. Dublă ofensivă, de capital și de cercetare

„România va participa cu două centre de testare, două institute care au fost selectate de către NATO pe baza criteriilor stabilite. Asta înseamnă că şi România va fi implicată în acest proces de modernizare tehnologică, de avans tehnologic al NATO”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Fondul va completa Acceleratorul NATO de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord  (DIANA), lansat în aprilie, o rețea de laboratoare de cercetare și testare care reunesc eforturile corporatiste și academice, spune NATO.


DIANA va sprijini dezvoltarea și adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice de securitate și apărare.

„Și pentru DIANA s-au înregistrat progrese semnificative la Summit-ul de la Madrid din 2022, unde Aliații au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste 9 site-uri de accelerare și peste 63 de centre de testare din Europa și America de Nord”, potrivit comunicatului NATO.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: