29 septembrie, 2021

Guvernul a amânat din nou miercuri, prin OUG, preluarea de la ANAF, de către Ministerul Finanțelor Publice, a activității de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal.

Mutarea soluționării contestațiilor formulate împotriva ANAF este necesară pentru evitarea deciziilor părtinitoare (contestațiile fiind soluționate în practică de colegii inspectorilor care au dat deciziile contestate de agenții economici), dar și pentru a impune decizii unitare la nivel național, existând multe situații în care județele interpretează diferit aceeași speță.

Această mutare a fost reglementată de Legea 295/2020, care a prevăzut reorganizarea Ministerului Finanțelor (inițiativa a fost a lui Florin Cîțu, în perioada în care a fost ministru de resort). Termenul de implementare a fost prelungit încă o dată în trecut.


Prin OUG de miercuri a fost amânat din nou, cu încă șase luni, până în martie 2022.

Necesitatea amânării a fost justificată de faptul că ”preluarea acestei activități reprezintă un proces laborios și de durată, presupunând atât elaborarea unei legislații secundare/terțiare, cât și efectuarea unor operațiuni administrative și organizatorice complexe”.

Activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal este desfășurată prin structuri organizate atât la nivelul aparatul propriu al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cât și la nivelul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, fapt pentru care preluarea activității de soluționare a contestațiilor nu se poate realiza în absența aprobării modificărilor și completărilor actelor normative de organizare și funcționare a Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, argumentează Guvernul.

Activitatea de soluționare a contestațiilor are și un rol regulator, în sensul că veghează asupra aplicării unitare a legislației fiscale, cu implicații directe asupra colectării impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, precum și în stabilirea unei relații de încredere între contribuabil și administrația publică, preluarea activității trebuie să se desfășoare fără sincope, mai argumentează executivul pentru a justifica amânarea implementării măsurii.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: