17 iunie, 2018

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, se vor întâlni marţi la Berlin pentru a negocia alianţe în special cu privire la reforma completă a Zonei Euro și la criza migraţiei.

Tema Zonei Euro riscă, totuși, să fie în mare măsură umbrită de problema primirii migranţilor, după criza declanşată de Italia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acest consiliu franco-german, care reuneşte mai mulţi miniştri din cele două ţări, trebuia iniţial să fie dedicat stabilirii unei „foi de parcurs” franco-germane asupra reformei Zonei Euro, care să fie pusă pe masa summit-ului UE din 28 şi 29 iunie.

Migrația


Pe acest subiect, Parisul şi Berlinul sunt foarte aproape de acord, a anunţat sâmbătă seara Bruno Le Maire, ministrul finanţelor din Franţa, după o întâlnire finală cu omologul său german, Olaf Scholz.

Dar Roma tocmai a spulberat status quo-ul fragil în UE prin refuzul de a primi nave pline cu migranţi din Africa. După Aquarius duminică, primită în cele din urmă după o săptămână de Spania, ministrul de interne italian Matteo Salvini (extrema dreaptă) a interzis în porturile sale accesul altor două bărci ale unui ONG.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron par să fie de acord asupra unui singur punct: gestionarea migranţilor trebuie să fie europeană. Astfel, ei vor încerca să imagineze o reformă acceptabilă pentru toţi, chiar dacă ţări precum Polonia şi Ungaria refuză categoric să-şi deschidă graniţele.

Cancelarul german nu poate adopta decât o linie dură, altfel riscând să-şi vadă dezmembrată coaliaţia sa guvernamentală: ministrul său de interne, care reprezintă aripa dreaptă, a spus că vrea să formeze, împreună cu omologii săi italian şi austriac, „o axă a voluntarilor” împotriva imigraţiei ilegale.


Dorind să-i vină în ajutor vineri, Emmanuel Macron a spus că „dacă ţările sunt de acord să decidă ceva, atunci acest lucru se va întâmpla la nivel (de şefi de stat şi de guvern)”.

Parisul nu preconizează niciun acord al europenilor la sfârşitul lunii iunie privind o reformă a reglementării de la Dublin, care prevede că solicitanţii de azil vor fi trimişi înapoi în ţara din care sosesc.

În schimb, Franţa speră la un acord cu Berlinul, apoi la nivel european, privind consolidarea masivă a Frontex, agenţia care patrulează coastele europene, privind crearea unor centre de triere în Africa şi privind armonizarea dreptului azil.

„Sperăm să ajungem la un maxim de acorduri marţi, apoi la sfârşitul lunii iunie, la nivel european, cu privire la aceste probleme”, a declarat Palatul Elysee.

Bilaterale cu Grecia, Italia, Austria…

Pe de altă parte, Angela Merkel le-ar fi cerut aliaților săi de la guvernare să îi acorde două săptămâni pentru a ajunge la acorduri bilaterale cu Italia şi Grecia. Austria și „alte țări” ar fi incluse, de asemenea. în aceată ecuație, potivit ziarului german Bild.

Un membru al guvernului italian pentru Bild că se fac pregătiri pentru „acest summit special”, dar un purtător de cuvânt al guvernului german a dezmințit informația, potrivit agenţia DPA, citată de Agerpres.

„Evident, guvernul german organizează discuţii în acest context cu diferite state membre şi cu Comisia (UE)”, a mai spus sursa citată.

Reforma Zonei Euro

Reforma zonei euro şi măsura sa cheie, crearea unui buget autonom care să-i dea o capacitate de a investi, o mare ambiţie a preşedintelui francez, ar trebui să facă, de asemenea, obiectul unui compromis marţi cu Berlinul.

Compromisul se anunţă modest în comparaţie cu aşteptările franceze. Angela Merkel a avertizat deja că ea ar accepta un buget al Zonei Euro, dar care să fie de doar câteva zeci de miliarde de euro, în timp ce Parisul pleda pentru sute de miliarde.

„Nu spun că nu va avea nimic din ceea ce vrea”, a declarat cancelarul german duminică, „dar preşedintele francez a făcut propuneri despre care ştie de mult timp că nu sunt bune, în opinia mea”.
Angela Merkel se află între ciocanul aripii drepte a partidului său, care se teme că va vedea Germania plătind pentru ţările prea risipitoare din sudul Europei, şi nicovala social-democraţilor, care îi cer să nu mai dea dovadă de „zgârcenie”, comentează AFP, citată de Agerpres.

Ultimul subiect principal al reuniunii de marţi va fi consolidarea apărării europene, în contextul în care Donald Trump ameninţă cu contribuţii financiare mai mici la NATO.

Angela Merkel s-a declarat „favorabilă” propunerii franceze pentru o „iniţiativă europeană de intervenţie (IAI)”, un fel de stat-major de criză comun care să regrupeze în jur de zece ţări, între care Germania şi Marea Britanie. Parisul speră să încheie marţi un acord cu Berlinul pentru a putea lansa proiectul până în iunie.

Cancelarul german a consacrat „podcastul” său de sâmbătă consiliului franco-german, subliniind că este necesar mai mult decât oricând ca Europa să rămână puternică şi unită” şi că, în politica externă, apărare şi securitate, Germania şi Franţa ar putea da un nou impuls acestei cooperări”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: