30 martie, 2021

Nu există ”dovezi definitive” că orașul chinez Wuhan şi piaţa Huanan sunt sursele pandemiei de SARS-CoV-2, însă cea mai mică probabilitate este ca virusul să fi „scăpat” dintr-un laborator, arată raportul final al echipei ştiinţifice comune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și Chinei care a investigat originea noului coronavirus.

În timp ce liderul misiunii, doctorul Peter Ben Embarek, vorbea pe Zoom cu jurnaliștii despre raportul final de 123 de pagini lansat marți și răspundea criticilor acestora referitoare la conținut neclarificator al documentului, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a informat statele membre OMS, într-un briefing, că toate ipotezele, inclusiv cea a unui incident de securitate care a dus la scăparea virusului dintr-un laborator chinez rămân în discuție.

„Deși echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator este cea mai puțin probabilă ipoteză, acest lucru necesită investigații suplimentare, posibil cu misiuni suplimentare ce implică experți specialiști și pe care sunt gata să le desfășor. (…) Permiteți-mi să spun clar că, în ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă”, a declarat director general al OMS, citat de The Sun.


„Nu cred că această evaluare a fost suficient de extinsă. Vor fi necesare date și studii suplimentare pentru a ajunge la concluzii mai solide”, a adăugat oficialul.

Șeful OMS și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că echipa internațională a avut dificultăți în accesarea datelor brute, în timpul misiunii în China.

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a reacționat imediat pe Twitter după ce a auzit prezentarea oficială a raportului final întocmit de experți, acuzând OMS de complicitate la ascunderea adevărului despre izbucnirea pandemiei și acuzând campania de dezinformare practicată de Partidul Comunist Chinez și OMS.


„Raportul OMS este o continuare a campaniei de dezinformare PCC-OMS. De aceea am recomandat să părăsim OMS (ca SUA să părăsească OMS – n. red.). Dr. Tedros a colaborat cu Xi pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-o conjunctură critică. Wuhan Institute of Virology rămâne cea mai probabilă sursă a virusului, iar OMS este complice”, a scris Mike Pompeo pe Twitter.

Institutul de Virusologie din Wuhan studiază coronavirusurile și ar fi efectuat cercetări privind modalitatea de creștere a contagiozității acestora. În plus, laboratoarele se află în apropierea locului unde s-au înregistrat primele cazuri.

Cu toate acestea, controversata anchetă comună OMS – China a concluzionat că scurgerea din laborator este „extrem de puțin probabilă” și că laboratoarele din Wuhan sunt „bine gestionate” și au facilități „de înaltă calitate”.

Intervenția neașteptată a directorului OMS răstoarnă ipotezele și concluziile raportului.

Deputatul britanic Tobias Ellwood a declarat pentru The Sun că Beijingul are de răspuns la multe întrebări, iar omenirea se confruntă cu o nouă problemă – cum procedezi când un stat refuză accesul restului lumii pentru a lămuri de unde și în ce condiții a izbucnit o pandemie?

Raportul: Nu există dovezi clare că SARS-CoV-2 a izbucnit în piața Huanan

Documentul prezentat marți înaintează ca ipoteză originea animală a SARS-CoV-2, dar încă nu s-a stabilit cum a trecut virusul din regnul animal la oameni. Varianta scăpării dintr-unul dintre laboratoarele de cercetare din Wuhan este declarată ca ”cea mai puțin probabilă”, conform experților care au elaborat raportul și au s-au deplasat în China pentru a investiga originea noului coronavirus.

Potrivit acestora, ar fi existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse în perspectivă, „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului„, notează raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Locul din care s-a răspândit iniţial coronavirusul SARS-CoV-2 rămâne un mister, întrucât, deşi ipoteza pieţei Huanan nu este eliminată total, nu există suficiente dovezi că actuala criză sanitară cu care se confruntă întreaga lume ar fi început de acolo.

„În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă”, se arată într-unul din pasajele raportului, citat de EFE și preluat de Agerpres.

(Citiți și:”China a refuzat să ofere echipei OMS date neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19”)

Mai departe, cercetătorii semnalează că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan.

Acest lucru ar putea sugera „posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată”, potrivit raportului, care consideră importantă investigarea acestor cazuri anterioare.

Una dintre afirmaţiile cel mai des invocate de autorităţile chineze este că virusul nu s-a răspândit de la Wuhan, ci că a ajuns aici din alt loc.

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: