22 mai, 2017

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a avertizat băncile asupra riscurilor pe care le presupune situația macroeconomică a României, „niciodată mai bună” în ultinmii 27 de ani, potrivit declaraţiilor făcute la Forumului Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor.

Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar tot la fel de adevărat este că nici riscuri mai mari. Nu este o contradicţie, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare şi efectele sunt mai mari, atunci când ajungi mai sus. Trebuie să continuăm, că nu o să stagnăm de frica riscurilor.Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudenţă mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luaţi inima în dinţi şi să le administraţi mai bine”, a spus Mugur Isărescu reprezentanților băncilor, citat de Agerpres.


Situaţia financiară a băncilor s-a întărit și „se poate vorbi de un restart al creditării. Cu un mix chibzuit de politici pe care ne străduim să îl asigurăm, modul de creştere economică ar putea fi preluat de creditare. După o criză financiară reluarea creditării nu se face prima, iar creşterea nu se face pe creditare. (…) Pe măsură ce politicile fiscal bugetare şi monetare vor deveni mai puţin stimulative, creşterea se va putea face pe creditare. Însă trebuie să vedem care este starea sistemului financiar-bancar. Băncile nu pot lucra în afara credibilităţii. Şi chiar dacă vă supăraţi, trebuie să vă recâştigaţi credibilitatea care s-a erodat în ultimii ani”, a adăugat guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

Solvabilitatea băncilor este „foarte mare”, circa 18%. Economisirile din România sunt mai mari decât creditele date de bănci, în România. Există exces de lichiditate şi stabilitatea a cursului valutar. Dobânzile sunt scăzute. „Nu se mai poate spune că avem un credit scump şi cu toate acestea creditul nu zburdă. Înseamnă că alţi factori îi împiedică”.

Mugur Isărescu a propus bancherilor un model care să se bazeze pe recâştigarea încrederii clienţilor şi pe întâmpinarea acestora cu un comportament ca atare încă de la ghişeu.

„Avem o problemă, dacă marile companii din România se împrumută, de regulă, din străinătate. Şi avem două cifre care se bat cap în cap: datoria privată foarte mare şi creditul neguvernamental foarte mic. Ce avem de făcut? Nu vă aşezaţi pe o ureche că aşa este peste tot în lume. A fost o perioadă grea, de criză financiară, când sistemele financiar bancare au fost criticate. Şi aici educaţia financiară este importantă. Educaţia financiară trebuie să înceapă chiar cu noi, cu bancherii, cu omul dumneavoastră de la ghişeu. Dacă omul de la ghişeu este supraîncărcat, prost plătit, vă daţi seama ce mesaj trimitem” , a mai spus guvernatorul BNR, care a mai invocat și „cultivarea clientului”.


Totodată, guvernatorul BNR a pus primul ministru Sorin Grindeanu, prezent la forum, problema clarificării responsabilităţii protecţiei cumpărătorului de servicii financiar-bancare.

Mugur Isărescu a invocat nevoia separării activităţii de supraveghere bancară de cea a protecţiei consumatorului. Banca Centrală trebuie să supravegheze băncile și soliditatea sistemului, „cerem băncilor să recupereze banii şi să nu dea credite imprudente. Aici trebuie clarificări. Altfel se ajunge la dominaţia unor idei total hazlii: bănciile sunt imorale etc. Băncile nu sunt societăţi de caritate. Ele dau credite ca să obţină banii înapoi”.

Sistemul bancar a obţinut în primul trimestru din 2017 un profit de aproape 1,24 miliarde de lei. Activele au urcat la ma­ximul ultimului deceniu, iar solvabilitatea a ajuns la un nivel record, în timp ce raportul cre­dite/depozite şi rata cre­ditelor neperformante au continuat tendinţa de scă­de­re faţă de T1 2016, potrivit datelor BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: