9 august, 2022

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se așteaptă ca România să înregistreze o creștere economică de 2%-3% în acest an, admițând că aceasta ar fi o prognoză ”pesimistă”.

”Nu vorbim de stagnarea creșterii în acest an. Probabil că undeva pe la 2-3% din PIB, spun eu, care sunt mai pesimist, dar s-ar putea să fie chiar mai mult”, a comentat guvernatorul, cu ocazia prezentării Raportului asupra inflației din august.

BNR a majorat la 13,9% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează un avans al prețurilor de 7,5% pentru sfârșitul anului viitor.


”Încercăm, împreună cu Guvernul, să dăm inflația în jos fără să creăm recesiune și fără să afectăm prea mult, piața forței de muncă. Este un exercițiu dificil, trebuie să fim foarte atenți cum navigăm și cum calibrăm politica monetară”, a adăugat el.

Noile date economice analizate de conducerea BNR indică o cvasi-stagnare a activității în trimestrul II și III din acest an, potrivit comunicatului de presă transmis de banca centrală vineri, în urma ședinței de politică monetară.

”Dacă PIB-ul în trimestrul doi este cvasi-stagnant față de trimestrul unu, nu înseamnă că economia este în stagnare. Câtuși de puțin. În trimestrul unu a crescu cu 5, aproape 6% față de anul trecut. Dacă este cvasi-stagnant trimestrul doi față de unu înseamnă că față de anul trecut a crescut cu 5%. Mesajul nostru nu a fost de stagnare a creșterii economice. Nu facem prognoze de creștere economică”, a precizat Mugur Isărescu, în legătură cu mesajul transmis în comunicatul menționat anterior.

Prognoza ”oficială” de creștere, a fost revizuită în sus recent de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), care se așteaptă la un avans de 3,5% al PIB-ului din acest an, față de 2,9% estimarea din primăvară.


Creșterea surprinzătoare, de 5,2% a economiei românești din primul trimestru al acestui an a determinat și Comisia Europeană să-și îmbunătățească estimarea pentru întreg anul 2022, de la 2,6% cât anticipa în primăvară, până la 3,9% în prognoza de vară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: