25 februarie, 2016

Isarescu 5Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a ironizat joi legea dării în plată, care urmează să ajungă săptămâna viitoare la vot în Senat, afirmând că după ce vor preda cheile de casă, clienții ar putea lăsa pe masa bacherilor și cheile de mașină, frigiderele sau mașinile de spălat cumpărate cu credite de consum.

”Cred că și băncile și ARB-ul (Asociația Română a Băncilor, n.r.) au o mare parte de vină: s-a uitat definitiv care sunt bazele activității bancare. Dacă nu reușim să spunem că în momentul în care plătești în natură e așa ca și cum ai reveni în troc și că după cei cu cheile de la casă pot să vină cei cu cheile de la mașină, cei cu frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată. Facem un depozit de frigidere și mașini de spălat în holul băncii, în partea cealaltă mai facem și un țarc pentru animale. Eu exagerez, dar cred că avem cifrele acestea extraordinare și observăm paradoxul că ele sunt contestate. Cei care sunt în ofensiva asta ne spun de dimineața până seara că Banca Națională nu și-a făcut datoria”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României la conferința ”Un sfert de veac de la redeschiderea pieţei valutare în România”.

Mugur Isărescu a punctat totodată că inițiatorii și promotorii legii și-au schimbat de mai multe ori poziția în legătură cu natura legii.


”M-aș referi și la mult disputatul subiect cu legea această de dare în plată. Păi cum să nu spui că nu este confuzie în societatea românească sau cel puțin în media că nici nu îți dai seama cât de departe este confuzia dacă o lege care a fost prezentată ca fiind socială , după ce s-a văzut că nu sunt 800.000 de persoane care intră sub incidența ei, că toate creditele ipotecare abia dacă sunt 400.000 că dintre astea doar câteva mii nu sunt performante și așa mai departe, devine pe rând o lege a dreptății, dacă există o lege a dreptății înseamnă că sunt și legi strâmbe. Asta e o lege dreaptă. Cam acesta este discursul, înseamnă că avem legi strâmbe. Devine apoi o lege a haiduciei, asta e și mai interesant, legea haiduciei este și mai interesantă. În traducere liberă haiduc în engleză înseamnă outlaw, în afara legii, deci legea în afara legii, dar cel mai tare mi se pare faptul că această lege a deveni lege economică. Păi, oameni buni, domnule rector, în 91 nu intrai la ASE dacă nu știam că legile economice sunt legi obiective, că acționează în afara voinței oamenilor, sunt precum legea gravitației și nu făceai deosebirea clară între o lege juridică emisă în parlament și una economică. Ba mai mult de atât ca să-mi vărs năduful pe confuzie, ideea aceasta, gogomănia aceasta cu lege economică o promovează chiar un tânăr doctor, categoric ajuns doctor printr-o eroare și sper că se va corecta această eroare și în momentul în care am auzit-o mă uitam în platou că era o liniște totală. Sper că liniștea era din cauza stupoarei”, a precizat guvernatorul.

Mugur Isărescu a relatat și o anectodă despre cum mareșalul Antonescu ar fi cerut abolirea legii cererii și ofertei după ce a fost informat că prețurile cresc ca urmare a efectelor acestei legi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: