8 aprilie, 2013

Banca Națională a României nu lasă în prezent leul să scadă în fața euro, pentru că o depreciere ar avea efect de contagiune în întregul sistem bancar românesc, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a participat la prezentarea cărții consilierului său Lucian Croitoru, ”Politica monetară: ipostaze neconvenţionale”, prilej cu care guvernatorul a amintit cum BNR nu a lăsat leul să scadă nici în timpul atacului speculativ la care a fost supusă moneda națională în anul 2008.

”Nu-l lăsăm nici acum să se deprecieze foarte repede pentru că are impact de contagiune, se duce în întregul sistem bancar, deteriorează poziţia băncilor, pune în pericol economisirile publicului şi aceasta este România”, a precizat Mugur Isărescu.


El a arătat că, petru că România nu are un indice bursier precum Dow Jones în America, investitorii sunt atenți la cursul de schimb al leului.

”Nu avem un Dow Jones, din păcate. Ne uităm cu toţii la cursul de schimb ca la un indicator bursier de tip <<bine sau rău>>”, a spus guvernatorul.

Sucursala din România a Bank of Cyprus este o bancă străină

În contextul suspendării activității Bank of Cyprus România, Mugur Isărescu a subliniat că aceasta este o sucursală a băncii cipriote, deci o bancă străină, nu o bancă românească cu capital străin, așa cum sunt celelalte instituții financiare care au bănci-mamă străine.

”De fiecare dată când am spus <<bănci româneşti cu capital străin>> este vorba de bănci româneşti care sunt înfiinţate în România, sunt persoane juridice, autorizate de BNR, reglementate de BNR, răspundem pentru ele şi aşa mai departe, şi că sucursalele sunt bănci străine”, a spus Isărescu.


La rândul lui, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului, s-a întrebat dacă nu ar fi bine să se prevadă în Constituție că banca centrală nu va interveni ”să salveze pe nimeni”, atunci când sectorul privat are probleme.

”Poate că asta ar trebui să scriem în Constituţie că dacă se mai întâmplă ceva rău nu intervenim să salvăm pe nimeni. Atunci poate comportamentele private se vor schimba într-un sens care v-ar ajuta foarte mult”, a afirmat Croitoru.

Cartea lui Lucian Croitoru, ”Politica monetară: ipostaze neconvenţionale”, a apărut la editura Curtea Veche.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: