Evgheni Șevciuc, președintele regiunii separatiste Transnistria, a semnat decretul necesar punerii în aplicare a unui referendum de acum 10 ani, când 97% dintre transnistreni au votat pentru independența acestei regiuni și aderarea ei la Federația Rusă, informează Radio Chișinău.
Decretul mai prevede ajustarea legislației transnistrene la cea rusească.
Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată decretul prin care Tiraspolul aplică referendumul din 2006.
Acțiunea lui Șevciuc este considerată de mai mulți analiști politici din Republica Moldova drept una electorală, întrucât în decemebrie au loc alegeri prezidențiale.
Decretul lui Șevciuc vine pe fundalul unei crize profunde traversată de regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularității liderului transnistrean, notează radiochișinău.md.
După cum se mai menționează în document, toate actele juridice adoptate din 2006 și care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislației rusești, urmează a fi abrogate.
Pentru adaptarea legislației la cea rusească, Evgheni Șevciuc a cerut Guvernului regiunii secesioniste formarea unei echipe speciale care se va ocupa exclusiv cu aducerea în concordanță a legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse.
Regiunea separatistă Transnistria a organizat, pe 17 septembrie 2006, un referendum pe tema statutului constituţional. Locuitorii regiunii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde la două întrebări – 96,6% dintre transnistreni s-a pronunţat împotriva renunţării la „independenţă” şi împotriva „integrării în R.Moldova”.
În schimb, 98,07% dintre locuitori au fost de acord cu menţinerea „independenţei” şi pentru „posibila integrare viitoare în Federaţia Rusă”.
Moscova nu a marșat însă pe această idee, a aderării Transnistriei la Federația Rusă și a cerut continuarea negocierilor în formatul 5+2.
Republica Moldova a catalogat drept „ilegal” referendumul, la fel ca UE, Statele Unite, România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Croaţia şi Norvegia.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a respins și ea legalitatea referendumului, declarându-se îngrijorată că plebiscitul nu va face decât să îngreuneze găsirea unei soluţii la criza separatistă.
Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi situat în estul Republicii Moldova, şi-a proclamat independenţa în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Independenţa sa nu este recunoscută de niciun stat membru al Naţiunilor Unite
După anexarea Crimeei la Rusia, Transnistria a reluat ideea integrării în Federație, dar Moscova a răspuns din nou evaziv.