Miniștrii de Finanțe ai celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) nu au ajuns la decizii comune relevante la reuniunea din Bali (Indonezia), din cauza diferenței de poziții legate de războiul Rusiei din Ucraina. Șefii finanțelor din G20 s-au angajat, sâmbătă, doar să abordeze insecuritatea alimentară globală și datoria în creștere, portivit Reuters.
Lipsa de razultate a reuniunii sporește preocuparea privind eficacitatea G20 în abordarea problemelor majore ale lumii. Diferențele au împiedicat miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 să emită un comunicat oficial, chiar dacă a fost „consens puternic” privind nevoia de a aborda agravarea insecurității alimentare, potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Ministrul de Finanțe indonezian Sri Mulyani Indrawati a declarat că majoritatea subiectelor au fost agreate de toți membrii, cu excepția unor declarații speciale despre războiul din Ucraina. A fost „cel mai bun rezultat” pe care G20 l-ar fi putut obține la această întâlnire.
Țările occidentale au impus sancțiuni stricte împotriva Rusiei, care își califică războiul declanșat în Ucraina ca o „operație militară specială”. Alte națiuni din G20, inclusiv China, India și Africa de Sud, au fost mai rezervate în răspunsul lor.
Lumea divizată în privința războiului Rusiei în Ucraina
„Acestea sunt vremuri dificle, pentru că Rusia face parte din G20 și nu este de acord cu noi ceilalți cu caracterizarea războiului”, a spus Janet Yellen, dar a subliniat că dezacordul nu ar trebui să împiedice progresul în problemele globale presante.
Ministrul rus de finanțe a participat virtual la întâlnire, în timp ce adjunctul său a participat personal. Ministrul de Finanțe al Ucrainei s-a adresat virtual la sesiune în care a cerut „sancțiuni țintite mai severe”.
Șefa Finanțelor publice indoneziene, Sri Mulyani Indrawati, a spus că a fost „destul de copleșitor” să prezideze o sesiune G20 atât de fracurată din cauza războiului din Ucraina. Totuși, toți membrii au fost de acord că insecuritatea alimentară necesită o atenție specială și a cerut eliminarea protecțiilor comerciale care împiedică fluxul de aprovizionare cu alimente.
G20 va înființa un forum comun al miniștrilor Finanțelor și Agriculturii pentru a aborda problema aprovizionării cu alimente și fertilizați. Un forum similar a fost înființat pentru miniștrii de finanțe și sănătate pentru pregătirea pentru pandemie.
Slăbiciunea grupărilor multinaționale
Eşecul G20 de a ajunge la un acord asupra unui comunicat reflectă slăbiciunea grupării economice, altădată puternică.
„Ne aflăm într-un moment lipsit de direcție, fără cârmă, în economia mondială, cu un G20 paralizat de războiul lui Putin și un G7 incapabil să conducă, când este vroba de bunurile publice globale”, a declarat Kevin Gallagher, care conduce Centrul pentru Politici de Dezvoltare Globală de la Universitatea din Boston, citat de Reuters.
Membrii G20 s-au reunit la începutul pandemiei, dar inițiativele de a amortiza șocul pentru țările sărace puternic îndatorate nu au reușit să producă rezultate semnificative.
Țările occidentale, preocupate de lipsa de transparență a creditării Chinei, făceau presiuni pe Beijing să-și restructureze datoriile și să-și transforme ipostaza, „într-una care (servește) țării, mai degrabă decât într-una de îndatorare”, a declarat ambasadorul SUA în Japonia, Rahm. Emanuel.
Dar oficialii chinezi nu au participat la întâlniri în persoană, ceea ce a făcut imposibile discuțiile secundare.
Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că peste 30% dintre țările emergente și în curs de dezvoltare – și 60% dintre țările cu venituri mici – se află în situații de dificultate a datoriilor sau aproape.
***
Un răspuns
Rezultatul este rânjetul lui Putin . Daca rânjește vara, abia asteapta iarna.