fbpx

27 ianuarie, 2025

Premierul moldovean Dorin Recean (foto) a anunțat luni într-o conferință de presă rezolvarea crizei gazelor din Transnistria. El a explicat că e vorba de un pachet de sprijin acordat de către UE prin care Tiraspolul va primi gazele necesare după ce Gazprom a încetat livrarea de la 1 ianuarie, transmite Ziarul de Gardă.

”UE salvează din nou Republica Moldova. În esență, asta înseamnă UE: ajutor real, căldură, lumină și siguranță. Pachetul de sprijin al UE are trei componente.

Prima se referă la intervenția imediată. Aceasta înseamnă că astăzi vom aproba un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului așa încât să poată să fie menținută presiunea în sistemul de gaze de acolo. Acesta lucru ne va da un răgaz de până la 31 ianuarie 2025.


Componenta doi a acestui pachet de susținere este intervenția de urgență pentru perioada 1-10 februarie, în acest sens UE oferă un grant de 30 de milioane de euro pentru a achiziționa volumele de gaze naturale necesare pentru a produce energie electrică pentru malul drept la costurile de dinainte de criză și să asigure și consumul de gaze și energie electrică al malului stâng al Nistrului”, a anunțat Dorin Recean.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au declarat mai devreme că ar fi solicitat Chișinăului să livreze 3 milioane de metri cubi de gaze naturale regiunii transnistrene, cantitate mai mică decât volumul zilnic de 5.7 milioane pe care îl primea până la 1 ianuarie 2025. 

Tiraspoltransgaz s-ar fi „angajat” să plătească sau să restituie acest volum.

Gazprom a oprit de la 1 ianuarie furnizarea de gaze naturale pentru Transnistria, motivând că guvernul Republicii Moldova ar avea datorii de sute de milioane de dolari, datorii pe care guvernul de la Chișinău nu le recunoaște.

Oprirea gazelor a declanșat o criză energetică în regiunea separatistă Transnistria, dar și un conflict politic între Chișinău și Tiraspol.

(Citește și: ”Gazprom oprește exporturile de gaze spre Republica Moldova, de la 1 ianuarie. Dorin Recean: Rusia folosește energia ca armă”)


***

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: