12 februarie, 2020

Asumarea răspunderii guvernului pe modificarea OUG 114 este neconstituțională, a decis, miercuri, Curtea Constituțională.

Guvernul și-a angajat, pe 24 decembrie, răspunderea pe legea bugetului și pe modificările aduse OUG 114. Premierul a anunțat că sporul pentru condiții grele de muncă se va păstra și în 2020.

“Proiectul de lege stipulează corectarea prevederilor legate de domeniul energetic, domeniul financiar-bancar, domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea, cuprinde o serie de măsuri, exact cum cuprindea şi OUG 114, în mai multe domenii de activitate, de la chestiuni legate de sporuri, până la chestiuni care sunt legate de diferite tipuri de reglementări privitor la cheltuielile care se efectuează în bugetul de stat la momentul OUG 114 privitor la bugetul pe 2019 în legea pe care noi am propus-o Parlamentului privitor la 2020”, a spus premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.


În ianuarie, Guvernula adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care să permită intrarea în vigoare a câtorva prevederi cuprinse în proiectul de lege care corecta unele prevederi din OUG 114, proiect pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea, dar a fost atacat la CCR.

Ordonanța conținea doar prevederile privind:

  • îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari
  • plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare acordat bugetarilor
  • încetarea detaşărilor din sectorul privat în instituţiile de stat
  • suspendarea aplicării prevederilor Codului Administrativ pentru aleşii locali, până la 1 ianuarie 2021
  • îngheţarea valorii punctului de amendă
  • prorogarea cu 12 luni a termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale
  • eliminarea obligaţiei de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii precum şi prevederile legate de comisioanele de administrare
  • eliminarea taxei de 2 la sută pe cifra de afaceri pentru companiile din sector energetic
  • desfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii la data încetării derulării contractelor aflate acum în desfăşurare
  • eliminarea taxei pe activele bancare
  • actualizarea accizelor cu rata inflației

Adoptarea bugetului prin asumarea răspunderii este constituțională

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea formulată de președinții celor două camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu, privind asumarea răspunderii guvernului pe Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale.

În opinia judecătorilor CCR, nu există niciun conflict juridic de natură constituțională între guvern și Parlament din cauza acestei asumări, așa cum acuzaseră președinții camerelor Parlamentului.


”Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (…). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, spunea în decembrie Marcel Ciolacu.

Salariul poate fi cumulat cu pensia

Curtea Constituțională a admis miercuri și sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat.

Potrivit unor surse G4Media, decizia a fost luată cu 5 voturi pentru admiterea obiecției de neconstituționalitate și 4 voturi împotrivă, dar vizează exclusiv modul în care a fost adoptată reglementarea.

Interzicerea cumulului ar putea fi declarată neconstituțional, de la un nivel al salariului în sus, dacă se va solicita examinarea acestui subiect. Ea a fost considerată constituțională în timpul Guvernului Emil Boc. Mai mulți înalți funcționari au fost obligați atunci să aleagă între pensie și salariu, dacă acesta depășea salariul mediu brut pe economie.

Sesizarea privind Codul Administrativ, depusă de Avocatul Poporului, respinsă

CCR a mai respins și sesizarea depusă de Avocatul Poporului cu privire la OUG prin care a fost adoptat, de către Cabinetul Viorica Dăncilă, controversatul Cod Administrativ. Ordonanța a introdus pensiile speciale pentru președinții și vicepreședinții de consilii județene, precum și pentru primari și viceprimari.

Avocatul Poporuluia invocat lipsa unei urgențe în adoptarea Codului și contesta eliminarea condiției de incompatibilitate pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: